Поредният протест събра в столицата стотици медицински сестри и фелдшери от цялата страна. Шествието започна в 15:00 часа и се проведе пред Народното събрание. Организатор на събитието е бившата медицинска сестра Мая Илиева, която беше уволнена от болница „Токуда” преди месец, по думи на работодателя и, поради неизпълнение на служебните и задължения. Утре медицинските специалисти ще раздават брошури на депутатите с въпроси, относно състоянието на здравната система.

Голяма част от протестиращите са пропътували стотици километри, за да вземат участие в събитието, като имаше организиран транспорт от Враца, Пловдив, Троян, Варна и други малки и големи градове. Медицинските сестри искат подобряване на условията на труд и увеличение на заплатата, която в градовете, извън София, е близка до минималната.  Те не искат болниците да се превръщат в търговски дружества, за да няма търговия със здраве.

медицински сестри, протест

Това не е единственият проблем, предизвикал гнева на медицинските работници. Пред нашия репортер някои се оплакаха от голямата бумащина, която товари сектора. Фармацевт с малка аптека в Свищов сподели, че натрупващата се административна работа става непосилна, и призова да се намери форма за нейното отлагане, докато не стане възможно тя да се компютризира напълно.

Според протестиращите в сектора липсват 30 хиляди специалисти, като този дефицит допълнително усложнява работата на медицинските сестри. Някои от очевидците споделиха, че има все по-малко млади хора, които избират тази професия, а голяма част от работещите са в пенсионна възраст.

Промяната от началото на протестите според участниците е незабележима, а отпуснатите допълнителни 50 милиона лева не са достигнали до тях, като средното увеличение е било от 20 до 50 лева на заплата.

Протестът беше подкрепен и от фармацевтите, които искат въвеждането на електронна рецепта, което ще улесни работата им.

Медиците казаха „Не на страха” и потрвърдиха, че някои от тях са били заплашвани с уволнение. Въпреки това те са сигурни – ще продължат да се борят, докато исканията им бъдат изпълнени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!