Тази сутрин Антикорупционният фонд представи разследването на Николай Стайков за фалита на КТБ. От видеото става ясно, че близо 20 милиона лева на вложителите в КТБ са потънали в офшорни фирми. След това са се върнали в България, а с тях са купувани медии.

Разследването на Стайков показва, че парите са преминали през българска фирма-бушон към офшорни сметки, чрез фиктивни заеми. С въпросните средства се е купувала медийна собственост у нас.

Антикорупционният фонд акцентира върху факта, че не е ясно къде са тези пари, а прокуратурата не е разследвала въпросните трансфери, за разлика от други случаи с незаконни заеми от КТБ.

Николай Стайков установил, че единственият човек, свързан с финансираните по този начин медии, който е бил разпитван от прокуратурата, е собственикът на агенция ПИК Недялко Недялков. Месечно на ПИК са превеждани суми между 20 и 100 хил. лв.

Антикорупционният фонд припомня, че през 2019 г., Недялков оглавява демонстрациите в подкрепа на издигането на Иван Гешев за главен прокурор. Гешев е и наблюдаващият прокурор по делото КТБ.

Авторът на разследването посочва, че между 300 и 500 милиона от парите на КТБ, не само финансите, минали през офшорки, са отишли за финансиране на медийна собственост у нас.

Според Стайков финансираните от КТБ медии включват издатели на над 50 вестника, над 20 популярни интернет сайта и най-малко три национални частни телевизии с офшорни крайни собственици.

С едно малко изключение, общото между тях е, че поддържат безкритично българската прокуратура, която би трябвало да ги разследва като част от схемата, довела до фалита на КТБ.

Иначе делото за фалита на КТБ още продължава, като последното заседание беше на 28 януари. Освен банкерът Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, още 17 души са обвинени за източването на банката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!