Димитрий Медведев
Медведев.

„Ако има нужда да се стигне до Киев, тогава трябва да се стигне до Киев. Ако има нужда да се стигне до Лвов, тогава трябва да се стигне до Лвов, за да се унищожи тази зараза“, заяви бившият президент Дмитрий Медведев пред държавната ТАСС и други руски медии. Интервюто си той е качил и в личния си телеграм канал.

Русия иска да създаде демилитаризирани буферни зони във вътрешността на Украйна около териториите, които е анексирала, предаде Ройтерс, цитирайки Медведев. Според него ще се наложи „да се навлезе по-навътре в Украйна“.

Повече от година след руското нахлуване основните военни цели на Русия остават неизпълнени, въпреки че тя все още контролира част от територията на съседната страна, отбелязва агенцията.

Медведев заявява, че предпочита „кризата в Украйна да се реши с преговори“, но предупреждава, че страната му е готова да използва „абсолютно всякакви оръжия“, ако Киев се опита да си върне анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

„Трябва да постигнем всички цели, които са поставени, за да защитим нашите територии. Това са територии на Руската федерация“, заявява Медведев в момент, в който огромни сили на Кремъл и наемниците „Вагнер“ опитват неуспешно превземат градчето Бахмут от миналото лято насам, давайки стотици жертви всеки ден.

„Необходимо е да изхвърлим всички чужденци, които са там (в Украйна, б.р.) в широкия смисъл на думата, да създадем буферна зона, която не позволява използването на какъвто и да е вид оръжия за средни и малки разстояния, това е 70-100 километра, и да я демилитаризираме“, разяснява Медведев.

„Очевидно Русия ще трябва да навлезе по-навътре в Украйна, вземайки столицата Киев или дори град Лвов в Западна Украйна“, допълва висшият руски политик.

На въпроса на ТАСС кога ще приключи „специалната военна операция“, Медведев отвръща: „Надявам се, не чакате от мен отговор на този въпрос, защото това ще е некоректно. Нека не избързваме. Оценки за хода и сроковете може да дава само върховният главнокомандващ.“ Тоест – Владимир Путин.

Русия в момента контролира около 17-18% от територията на Украйна, както и анексирания през 2014 г. полуостров Крим, напомня БиБиСи.

Немалка част от световните политически и военни анализатори отдавна се питат доколко е адекватен настоящият зам.-председател на Съвета за сигурност. Украинските отдавна са го отписали и стандартната им реакция на неговите изказвания е: „Димон пак е в запой“, съпроводена с разнообразни епитети. Медведев изглежда е забравил, че руската армия стигна до Киев преди повече от година, но беше прогонена оттам, отбелязаха украински военни блогъри в YouTUBE.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук