Дмитрий Медведев, Бойко Борисов
на снимката: премиерите на Русия и България - Дмитрий Медведев и Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев откриха българо-руски форум в София.

По време на речта си, министър-председателят Борисов каза:

„В условията на санкции успяваме да поддържаме с Русия прагматични отношения. Не бива да се делим на русофили и русофоби, нека да си гледаме важните български решения”.

И добави:

„В 59 града имаме центрове за издаване на руски визи от 1 февруари. С министъра на туризма и Сдружението на общините обсъждаме, за да можем да отговорим на конкуренцията от Турция, да направят точна сметка, за да се подпомогне браншът. Защото имаме и зимен, и летен, и голф, и ловен туризъм, където можем да направим много. Не случайно и на нашите бази непрекъснато се подготвят руски спортисти”.

Премиерът Борисов смята, че България трябва да предприеме по-гъвкава политика спрямо съседите си.

„Защото действително при тази конкуренция туристът избира най-добрата дестинация – цена, обслужване, качество на храна, сигурност. В това отношение на пръв поглед, изглежда лесно, но нашата балансирана външна политика дава до голяма степен и сигурността, защото ние поддържаме прекрасни отношения и с Катар, и с Египет, и със Саудитска Арабия, и със Сърбия, и с Косово, и с Палестина. Водим миролюбива политика, за да можем да бъдем максимално защитени”.

Руският министър на икономическото развитие на Руската Дедерация Максим Орешкин обаче смята, че България не е конкурентоспособна спрямо Турция и Гърция.

По думите му туристическият поток от Русия към България е намалял с 20% през последните години, заради обвързването на българския лев с еврото.

„Пътуванията за България са с 15-20% по-скъпи от пътуванията до Сочи и Тунис, например. Затова повече туристи остават в Русия или посещават Турция. И това е фундаментален проблем за България.”

От своя страна руският премиер Дмитрий Медведев каза:

„Днешният форум, където в залата няма свободно място, показва, че между Русия и България има туризъм”.

По думите му, всяка година половин милион руски туристи идват в България.

„И значителна част от тях имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки, около 30 000 души. Сигурността е много важна черта. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца. Българи също ходят на почивка в Русия – около 50 000 дъши.”, отчете премиерът.

И добави:

„За последните пет години 56 милиона българи са посетили Русия. Това показва, че различни форуми като Световното по футбол и Олимпиадата са били център на внимание.  Важно е да се решат проблемите с визовия режим. С тази задача в Русия се занимава специална комисия”.

С Борисов са обсъждали различни проекти за развитие на културен туризъм между отделни градове, обсъдени са и възможности за подобряване на съвместните авиопревози между България и Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!