Снимка: wikipedia.org

Мегапроект в Турция ще „гълта“ – разбирайте го в пряк смисъл, вода от река Тунджа, за да напоява земеделските производители в Одрин, съобщава „Факти“.

И така турската почва ще става по-плодородна с българска вода.

Язовир Чьомлеккьой е „40-годишната мечта“ на производителите от Одрин. Той ще донесе вода на 56,5 хил. декара земя. Строителството му е включено в инвестиционната програма на Турция през 2022 г.

При завършването на язовира поливното земеделие в района ще придобие все по-широко разпространение, а моделите на посевите и производителността ще се увеличат. С проекта за язовир и напояване ще се облагодетелстват 11 села в и около Одрин, а това ще направи региона доминиращ в производството на ориз, слънчоглед и пшеница.

Местният председател на Партията на справедливостта и развитието в Одрин Белгин Иба казва: „С проекта, който ще бъде изпълнен от нашата Генерална дирекция на държавните хидротехнически съоръжения,

56,5 хиляди декара от нашата земя

ще се срещнат с вода и плодородието на Одринската почва ще оживее с живота, даден от водата. Това ще осигури значителна добавена стойност за нашия регион.“

Президентът на Земеделската камара на Лалапаша Танер Йозтюрк заяви, че капацитетът за напояване ще се увеличи с изграждането на язовира и добави: „Стойността на водата се покачва в резултат на сушата, която се увеличи с глобалната климатична криза. Последиците от климатичната криза започнаха да се усещат и в Одрин. Водата и поливното земеделие са от голямо значение.

Слънчогледът и много подобни важни продукти са засегнати от сушата. Преминаването към поливно земеделие позволява производството им. Това ще осигури значителна добавена стойност за нашия регион. Със завършването на язовира недостигът на вода в оризовите полета през сухите години ще бъде предотвратен. Когато има вода, селското стопанство ще бъде много по-продуктивно.“

Язовир Чьомлеккьой е мегапроект, в който е заложен първо смисълът, а след това се търси ефектът.

Така разсъждават в Турция.

Как ще се захранва язовирът, откъде ще идва водата…
От река Тунджа. Тя е третата по дължина река в България, като по-голяма част от нея – цели 350 километра мият бреговете на българска земя – територии на областите Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, Стара Загора, а 40 километра от реката пресичат вилает Одрин в южната ни съседка Турция и самия Одрин – най-голямото населено място по течението на реката.

Откъде извира река Тунджа?
В Калоферска планина на Стара планина, на 2083 метра надморска височина и близо до връх Юрушка грамада е изворът на Тунджа. При извора си обаче тя не носи това име, а се нарича Селска река. Различни са и имената, които Тунджа е носела в миналото. Наричана е Тонзос или още Тонзус.

По целия си път Тунджа преминава през десетки населени места, като ширината на коритото ѝ непрекъснато се променя – от няколко метра до няколко километра. В някои от най-тесните участъци

по поречието на Тунджа са изградени

язовирни стени като например в района на село Копринка е изградена язовирната стена на язовир „Копринка“. В района на Межденишкия пролом – язовирната стена на язовир „Жребчево“ – това са двата най-големи язовира по течението на реката. ТОва пише авторът на статията Калин Каменов.

По поречието на Тунджа има 33 населени места, сред които 6 града и 27 села, 5 от които населени места са в южната ни съседка Турция. Там е и най-голямото населено място по поречието на Тунджа – Одрин.
Когато започват строителните работи, турският министър на земеделието и горите Ибрахим Юмаклъ заяви, че язовирът ще има годишен капацитет за задържане на вода от 22,5 милиона кубични метра: „Когато язовирът с обща стойност на проекта от 800 милиона лири (б.р. – около 48 млн. лева) е завършен, това ще укрепи производствената мощ на Одрин.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук