Страсбург, ЕП, мобилност

Механизмът, обвързващ отпускането на европейски средства с върховенството на закона, мина в Европейския парламент дои без гласуване, съобщи БНР. До такова не се стигна, тъй като не са били предложени изменения в проекта.

Приемането на механизма се води автоматично. След като той влезе в сила от 1 януари, плащанията от европейския бюджет могат да бъдат задържани, ако бъдат установени нарушения, свързани с върховенството на закона в определена страна-членка.

Как ще се процедира

Ако Европейската комисия установи неспазване на принципа за върховенство на закона, тя ще предложи механизмът да се задейства, след което Съветът на ЕС ще разполага с 1 месец, за да гласува предложените мерки или с три месеца при изключителни случаи. За да бъдат предприети мерки, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство.

Урсула фон дер Лайен
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Механизмът ще се прилага още от 1 януари, а Комисията винаги ще реагира напълно автономно, при пълно зачитане на закона и обективност, заяви по-рано председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя бе категорична, че „всяко нарушение, което ще се случи след този ден, ще има последствия“. Работата по наблюдението започва веднага, увери фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Европейският съюз гарантира, че крайните бенефициенти няма да пострадат, ако има процедура срещу държавата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!