Гешев
На снимката: Иван Гешев

Комисията по правния въпроси на Народното събрание прие на първо четене законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор. 

Дванадесет народни представители гласуваха в подкрепа на промените, осем се въздържаха, а един гласува „против“.

Проектът за промени разглежда и редица други въпроси като въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство, ефективността на наказателното производство и други.

По думите на служебния министър на правосъдието Крум Зарков законът трябва да се приеме от парламента, защото моментът е назрял и обществото не желае да се занимава повече с този въпрос.

Преди гласуването Зарков коментира, че приемането на законопроекта от правната комисия ще бъде добра новина и ще покаже, че народното представителство има сила и воля. „Нека след това по него се произнесе и Конституционният съд“, каза Зарков във връзка с мнението на главния прокурор Иван Гешев, че промените за противоконституционни.

Преди разискванията по законопроекта народните представители изслушаха главния прокурор Иван Гешев. Именно тогава той изрази мнение, че част от промените са противоконституционни. Вижте още.

На общественото обсъждане преди седмица заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов заяви, че ако предложените промени бъдат приети в този им вид, ще бъде сезиран Конституционният съд.

В рамките на изслушването на главния прокурор, Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ припомни, че в рамките на подобно изслушване в 47-мия Парламент главният прокурор е изложил мнение, че и закриването на специализираното правосъдие е противоконституционно и че ще го атакува в Конституционния съд.

Народният представител посочи още, че Конституционният съд се е произнесъл ясно по този въпрос – че специализираното правосъдие може да бъде закрито.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук