менда стоянова

Партийните субсидии са изчислявани правилно, както повеляват текстовете на закона. Това обяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, пред „Нова телевизия“.

От 2001 г. досега субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне, и субсидиите на партиите, които са преминали бариерата от 1%, се изчисляват на база предвидената обща сума. Тя се изчислява, като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножат по 11 лв. Така в този случай винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата, обясни Менда Стоянова.

Според Стоянова, случаяоповестен наскоро в „Шоуто на Слави“, няма прокурорско постановление, а писмо, което наблюдаващият прокурор е изпратил до министъра на финансите.

„По никакъв начин това писмо на прокурора няма как да бъде обжалвано. Ако има данни за извършени престъпления, това те го прехвърлят на Касационната прокуратура“, каза още Стоянова.

През 2011 г. Сметната плата е правила одит на Народното събрание и в нейния доклад не е констатирала това разпределение на парите, обяви още Стоянова. Нейното мнение е, че получените над 11 лв. на действителен глас суми трябва да бъдат върнати и да се направи по-ясна регламентация за какво да се харчат парите от субсидиите.

Вчера парламентарната комисия по правни въпроси, подкрепи законопроекта предложен от Министерски съвет, според който получаващите по право държавна субсидия партии ще трябва да върнат „надвзетите“ пари за три години назад, чийто общ размер се очаква да бъде 14.5 млн. лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!