Германското правителство няма да търпи опити за намеса в предизборната кампания. Това каза канцлерът на Федералната република Ангела Меркел на среща ръководения от нея Християндемократичен съюз в град Херфорд.

„Няма да търпим никакви намеси“, увери Меркел, която добави, че всички германски граждани, включително от турско потекло, имат право свободно да изберат една или друга германска партия на парламентарните избори идния месец.

Думите й са провокирани от призива на турския президент Реджеп Ердоган, турците в Германия да не гласуват за Меркел, опонента й Мартин Шулз и партията на зелените. По думите му, трите партии са враждебно настроени към Турция.

Германският външен министър Зигмар Габриел окачестви изказването на турския президент  като груба намеса във вътрешните работи на страната му.

Кандидатът за канцлер на Германия от Социалдемократическата партия Мартин Шулц разкритикува опита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да влияе на избора на германските избиратели.

„Какво си позволява този човек? В задачите на турския президент не влиза даването на указания, свързани с изхода на изборите в германския бундестаг“, заяви Шулц.

Обръщайки се към германските граждани от турски произход добави, че те са част от германския народ и никому не е позволено „да го разделя на две части“.

Според Шулц турският президент е „загубил чувството си на мяра, затова и още по-силно ще подкрепяме тези, които се сражават за свободна и демократична Турция“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!