Северен поток 2 САЩ

Управляващият блок на германския канцлер Ангела Меркел ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия на Германия няма да подкрепят искането да се откажат от завършването на газопровода „Северен поток-2“, предаде „Блумбърг“, позовавайки се на източници в Бундестага.

Вчера консерваторът и кандидат за лидер на партията Християндемократически съюз Фридрих Мерц призова за двугодишен мораториум върху изграждането на газопровода поради ситуацията около Алексей Навални.

Според агенцията, коалицията на Меркел няма да подкрепи призивите за замразяване на проекта, тъй като германската индустрия подкрепя строителството. Освен това дълбоките връзки между двете страни, особено сред германските социалдемократи, е малко вероятно да нарушат реализацията на „Северен поток-2“.

Друг важен фактор е враждебността на САЩ към тръбопровода и упражняваният натиск. Това косвено се доказва от изявлението на Източния комитет на германската икономика относно искането на Меркел да не се свързва изпълнението на проекта със ситуацията около Навални.

Друга важна причина, поради която германските власти не възнамеряват да изоставят тръбопровода, е необходимостта от плащане на обезщетение в случай на провал на проекта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!