Начало Европа Меркел пожертва Вебер заради Макрон

Меркел пожертва Вебер заради Макрон

Манфред Вебер
Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента Манфред Вебер

Германският канцлер Ангела Меркел е отстъпила по темата за кандидатурите за председател на Европейската комисия и се е съгласила да не настоява повече за даване на поста на Манфред Вебер, съобщава „Ройтерс“, като се позова на сведения от германското издание „Велт ам Зонтаг“. В кулоарите на срещата на Г-20 в Осака лидерите на страните от ЕС са постигнали съгласие да изключат кандидатурата на Вебер и канцлерката е приела това решение, с което прави реверанс към френския президент Еманюел Макрон, застанал твърдо против кандидатурата на германеца.

Разделението Между Меркел и Макрон по линията на кандидатурите ставаше все по-ясно очертано през последните седмици и изпъкна особено силно след евроизборите. Меркел поддържа традиционната система за избор на председател на ЕК, според която кандидатът на партията с най-много представители в ЕП оглавява и Еврокомисията. Системата бе замислена като отражение на принципа, според който ЕС ще се развива като общност, изградена върху общи идеи и правила, представени от партийните „семейства“ – сходните партии в европейските страни.

Макрон, който с визията си за Европа на ядро и периферни кръгове е по-близо до концепцията за ЕС като сбор от национални държави, бе категорично против системата на партийните кандидати и предпочита изборът да бъда направен с директно договаряне. Смята се, че той ще подкрепи най-силно евентуална кандидатура на Мишел Барние, който се представи убедително като главен преговарящ за Брекзит от страна на ЕС. Макрон обаче още не се е изказал категорично в подкрепа на някой кандидат, а само срещу Вебер. Много е възможно енергичната му съпротива срещу  германската кандидатур а да е породена от нежеланието му да види германски тандем на върха на ЕК, тъй като на поста главен секретар на комисията се намира друг немец – Мартин Зелмайер.

В очерталия се принципен сблъсък Меркел явно предпочете да запази добрите във всички сфери отношения с Франция пред това да защитава докрай утвърдените принципи. Очевидно тя е сметнала, че жертвата си струва, щом предотвратява възможно задълбочаване на разделението между традиционните през последните десетилетия съюзници и успокоява страховете на онези, които гледат с недоверие на прекомерното разрастване на германското влияние в ЕС.

Според „Велт ам зонтаг“ европейските лидери обсъждат кандидатурите на преговарящия за Брекзит Мишел Барние, главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, премиера на Хърватия Андрей Пленкович и кандидата на социалистите Франс Тимерманс.

Извънредната среща на върха на ЕС, на която се очаква да бъде взето окончателно решение, е планирана за утре, 30 юни.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!