Мерките, предприети от германските власти за забавяне на разпространението на коронавируса, започват да показват ефект, съобщи в петък Институтът Роберт Кох (ИРК) за контрол на болести.

„Виждаме, че разпространението на вируса става по-бавно … работи“, заяви президентът на ИРК Лотар Вилер, подчертавайки, че ограниченията в обществения живот „трябва да се запазят“ и е твърде рано да се твърди, че е постигната победа срещу заразата.

Вилер обясни, че всеки човек, който е хванал вируса, сега заразява средно само един човек, докато по-рано съотношението е било 1:7.

„Ако числото е под единица, това означава, че епидемията бавно намалява. Това е нашата цел“, каза той.

„Знаем, че сме изместили числото до едно с мерките и се надяваме да го намалим още повече.“

Независимо от това Вилер призова обществеността да спазва правителствените ограничения, които включват забрана за публични събирания на повече от двама души и изискване да се намират най-малко на 1,5 метра един от друг по всяко време.

„Трябва да кажа много ясно: мерките трябва да се запазят. Поддържането на разстояние и оставането у дома е наложително, в противен случай няма да доведем числото до под едно“, каза той.

Федералните провинции в цялата страна въведоха санкции, за да се приложат тези, които нарушават правилата.

В столицата Берлин хората рискуват да бъдат глобени до 500 евро за това, че стоят твърде близо един до друг.

Междувременно от ИРК промениха препоръките си, за да насърчат гражданите да носят самостоятелно изработени маски на публично място.

„Важно е да се разбере“, че такива маски няма да защитят носещия, но биха могли да помогнат за защитата на другите, каза Вилер.

Той добави, че „все още няма научно доказателство“, че маските ще ограничат разпространението на вируса, но „изглежда правдоподобен“.

Според данни на ИРК в петък Германия е регистрирала повече от 79 000 случая на новия коронавирус.

Регистрирани са общо 1017 смъртни случая, въпреки че президентът на ИРК предупреди в петък, че реалният брой може да бъде много по-голям.

„Няма да успеем да тестваме всеки човек … Предполагам, че ще имаме повече смъртни случаи, отколкото са записани официално“, каза той.

Вилер каза още, че смъртността ще „продължава да нараства“ в Германия.

Последните данни показват, че смъртността в най-голямата икономика в Европа е скочила до 1,2 процента, макар и на е значително по-ниска от тази в съседните страни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!