meta

Мeta вижда възможност да представи услуги, базирани на изкуствен интелект, на милиарди хора по света. Това ще става по начин, който ще бъде „полезен и смислен“, заяви изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг, цитиран от The Verge.

Засега не са обявени подробности относно това как точно Meta ще добави генериративния AI към своите приложения.

„Ние проучваме чат изживяванията в WhatsApp и Messenger, визуалните инструменти за създаване на публикации във Facebook и Instagram и рекламите, а с течение на времето също и видео и мултимодални изживявания“, каза Зукърбърг по време на представянето на отчета на компанията.

„Очаквам, че тези инструменти ще бъдат ценни за всички – от обикновените хора до създателите и бизнеса. С течение на времето това

ще обхване и работата ни върху метавселената,

където хората много по-лесно ще могат да създават аватари, обекти, светове и код, за да ги свържат заедно.

Вече не изоставаме в изграждането на нашата AI инфраструктура“, коментира още Зукърбърг.

Безпрецедентният успех на ChatGPT на OpenAI превърна генеративния изкуствен интелект във водеща технологична тенденция. Компании, като Google, Meta и по-малки играчи – като Snap, сега се надпреварват да създават конкурентни приложения.

По-рано тази година

Meta пусна езиков модел за изкуствен интелект,

наречен LLaMA, предназначен за изследователи, но все още не разполага с широко достъпно приложение, наподобяващо ChatGPT.

По всичко личи, че компанията няма намерение да се бави още дълго с представянето на такова.

Зукърбърг е категоричен, че генеративният AI „буквално ще докосне всеки един от продуктите на компанията“ и намекна как технологията може конкретно да ускори зараждащия се бизнес за поддръжка на клиенти на WhatsApp.

Но въпреки че Meta се ориентира към AI – в унисон с останалата част от индустрията, тя не се отказва и от метавселената, според Зукърбърг. За по-късно тази година е планиран дебютът на следващата слушалка Quest VR.

Подразделението на Meta Reality Labs отчете нетна загуба от 4 милиарда долара през последното тримесечие.

Meta отчете 28.6 милиарда долара приходи и рекордните 2 милиарда потребители дневно на приложението Facebook за първото тримесечие на тази година, надминавайки прогнозите на Wall Street.

Печалбата на Meta за тримесечието е 5.7 милиарда долара, което представлява спад от 24% спрямо същия период на миналата година.

Рисковете от активното използване на изкуствен интелект са големи.

Той трябва да се развива, но са нужни и строги регулации на глобално ниво. Това каза в ефира на „Събуди се” експертът по киберсигурност Явор Колев.

„Притеснително е, че не знаем точно докъде са стигнали с развитието на изкуствения интелект в Китай. Има данни, че вече са много напред. В САЩ той също се развива изключително динамично”, каза още Колев. И допълни, че преди седмица Европол предупреди, че този тип нови технологии може да се използва за фишинг атаки и зловреден софтуер. „Това улеснява работата на съвсем неграмотни киберпрестъпници”, заяви още експертът.

Според него изкуственият интелект застрашава и запазването на самоличността и личния ни живот.

„Над 95% от успешните кибератаки се дължат на това, че не прилагат основните правила за киберхигиена. Сред тях са използването на антивирусни програми, сложни пароли, които да са различни за отделните приложения на телефоните и компютрите ни”, обясни Колев.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук