Премиерът на Великобритания Тереза Май и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съгласиха да ускорят преговорите за Брекзит, но след работната им вечеря в Брюксел няма признаци за пробив.

Журналистите не бяха допуснати до разговорите и не бе дадена никаква друга информация  освен съвместна декларация, която дойде преди срещата на страните-членки на ЕС на 19 и 20 октомври с цел оценка на напредъка. От нея стана ясно, че разговорите са били „конструктивни и приятелски”.

Премиерът и председателят на Европейската комисия направиха преглед на напредъка, постигнат в преговорите по член 50 досега, и се съгласиха, че тези усилия трябва да се ускорят през идните месеци, се казва  в текста.

Финансовото уреждане на Обединеното кралство с ЕС продължава да бъде пречка. ЕС няма да обсъжда търговията, докато не бъде уредено това, категоричен е Юнкер.

Главните преговарящи за Брекзит от страна на ЕС и Великобритания Мишел Барние и Дейвид Дейвис, също се включиха в работната вечеря.

Третият кръг от преговорите миналата седмица завърши безрезултатно, а Мишел Барние обяви на пресконференция, че преговорите с Великобритания са в задънена улица. Брюксел отказва да премине към втората фаза – бъдещите търговски отношения, докато не се уредят три ключови въпроса: финансовите задължения, правата на гражданите на ЕС и ирландската границa.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!