Тереза Мей, министър-председател на Великобритания

След  като напусне ЕС, Великобритания ще установи контрол върху имиграционната си политика, заяви британският министър-председател Тереза Мей. Тя посочи, че броят на нискоквалифицираните имигранти ще намалее след въвеждането на новата визова система, при която от значение са уменията, а не откъде идват работниците. По такъв начин европейците ще бъдат третирани, както хората от другите части на света. Миналата седмица правителството одобри новите имиграционни планове, но сега, по време на конгреса на Консервативната партия, Тереза Мей отново изтъкна твърдата си решимост да изпълни волята на народа от референдума през 2016 година, което включва и ограничаването на свободата на движение на работници.

„Имиграционната политика, която обявяваме е в изпълнение на вота от  референдума и ще върне контрола върху границите ни.  Слагаме край на свободното движение на хора. За пръв път от десетилетия, правителството ще решава колко и какви хора могат да дойдат в Обединеното кралство.  Системата ще взема под внимание уменията и квалификацията на емигрантите и как могат да допринесат за британската икономика, а не от коя страна идват. Целта е да намалим броя на мигранитие в страната, както бяхме обещали“, заяви Тереза Мей.

В интервю за Би Би Си Мей каза още, че новата система, ще сведе значително нивото на нискоквалифицираните работници, но въпреки това ще отговори на потребностите на икономиката, тъй като ще се основава на уменията. Схемата предвижда временни изключения за сектори, които ще продължават да имат нужда от нискоквалифицирани работници. Тя допълни, че в същото време се полагат големи усилия за обучение на британци за висококвалифицирани постове в бъдеще.

Британското правителство ще публикува подробностите за новата имиграционна политика тази есен, а новото законодателство ще стане факт догодина. Хората, които искат да работят и живеят във Великобритания дългосрочно, ще трябва да получават поне минималната работната заплата и да уверят, че не заемат работни места, на които биха могли да бъдат наети британци.

Пред Би Би Си Мей заяви отново, че втори референдум за Брекзит няма да има, както и предсрочни избори, защото това не е в интерес за страната.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук