Разбитата при мащабна полицейска акция в четвъртък група на „ало измамници” е действала на територията на България и Румъния от началото на 2017 година до разбиването ѝ при операцията в Горна Оряховица преди дни.

Престъпниците са лъгали хора за 2 млн. лева, стана ясно на работно съвещание на МВР в присъствието на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Престъпната група е действала и е провеждала обажданията от Румъния.

В схемата са участвали 25 души, 9 от тях са криминално проявени и осъждани. На 5 от тях има издадени европейски заповеди за арест.

Голяма част от „ало измамниците“ са били в роднинска връзка, включително и „мулетата“, които са пренасяли парите от жертвите до групата.

акция, полиция, ало измамници

В четвъртък полицията арестува 17 души в България и Румъния, иззети са 133 мобилни апарата, предимно стари модели, 137 сим карти.

На територията на Румъния групата е настанявана в хотели, къщи за гости, откъдето са правени стотици хиляди обаждания на територията на България.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че след разбиването на операцията не имало нито едно обаждане на „ало измамници” от Румъния за България.

Според предоставените данни между 8 и 10 милиона лева годишно са били щетите на мошениците.

Необходим е системен подход в борбата срещу телефонните измами. Същевременно трябва да се полагат усилия и за превенция, смята главният прокурор Сотир Цацаров.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!