Даниел Смилов
На снимката: Даниел Смилов

Едно от нещата, които стават пределно ясни от консултацията между президента Радев и ДБ днес, е че между него и ГЕРБ има координация за парламентарни избори през март. Това споразумение – гласно или негласно – действа, докато ГЕРБ не заявят, че ще правят правителство. Към момента те явно НЕ СА ЗАЯВИЛИ такова намерение, въпреки приказките на Борисов за 100%-ната му убеденост, че ще има кабинет. Затова и Радев проточва консултациите.

Друга част от споразумението явно е, че междувременно ще тече театро за съвместно дискредитиране на ДБ и ПП от страна на ГЕРБ и президента. Едната линия на дискредитация е споделена и тя върви по „Газпром“ забежките и на двамата партньори – например, веднага и ГЕРБ, и говорители около президентството взеха едно към едно да тиражират гледната точка на Газпром по арбитража им с финландския оператор в Стокхолм и да обвиняват правителството „Петков“, че не е плащало за газа в рубли. Другата линия е разделна и бе демонстрирана от поведението на Радев спрямо ДБ днес. Опитите му да атакува ДБ за позициите по отношение на Украйна, изпращането на оръжие и т.н. бяха обаче доста нелепи и всъщност подчертаха слабостите на собствената му амбивалентна политика.

Изводът е, че и ГЕРБ, и президентът явно приемат, че в този парламент няма да има правителство. А възможност за това всъщност има: една коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП с мандата на БВ е съвсем постижима. Заради тяснопартийни сметки (особено на ГЕРБ), страната пак и напълно безотоговорно ще бъде тласната към нови избори, пети поред, които могат да ни вкарат напролет с голяма вероятност в абсолютно същата ситуация като сегашната.

Та въпросите са:

1) Защо ГЕРБ предпочита да продължи още служебното правителство на Радев, вместо да състави редовно?

2) Защо не се водят реални преговори за правителство с партии като ДПС, БВ и БСП, които или искат да участват безусловно, или са готови на преговори?

3) Докога ще продължава безвкусният театър, че уж ГЕРБ искат управление с ПП и ДБ? Защо не се предлага нищо конкретно нито като формат на разговори по трудни теми (корупция), нито по състав, програма, формула на управление, ако такова намерение изобщо има?

4) Защо президентът Радев играе (и то изглежда с удоволствие) в този театър като гостуващ актьор?

Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук