Ожесточени сражения през нощта в Газа
Сраженията в Газа продължават Снимка: БТА

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан заяви, че ще поиска издаването на заповеди за арест на лидера на „Хамас“ Яхя Синвар и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Подобни заповеди ще бъдат искани по обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщава The Guardian, позовавайки се на CNN.

Официални заповеди за ареста им обаче към момента не са издавани. Исканията ще бъдат разгледани от съдии от МНС.

В интервю пред Кристиан Аманпур – един от водещите журналисти на американския новинарски канал, Хан заявява, че ще поиска също заповеди за министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, както и други двама висши лидери на „Хамас“ – Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, лидер на бригадите „Ал Касем“ и Исмаил Ханийе, Хамас, политически лидер.

По данни на ООН от 7 октомври – атаката на „Хамас“ на израелска територия, до 15 май тази година, броят на загиналите палестинци е най-малко 35 233, а броят на ранените в Газа е 79 141.

Заповедите за арест срещу израелските политици са първия по рода си случай, в който МНС насочва вниманието си към съюзник на САЩ.

Израел и Съединените щати не са членове на МНС. Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като през 2015 г. палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани с основополагащите принципи на съда.

Подобно искане поставя Нетаняху в компанията на руския президент Владимир Путин, за когото МНС издаде заповед за арест заради войната на Москва срещу Украйна, коментира CNN.

Идва ли краят на ерата Нетаняху?

Главният прокурор каза още, че обвиненията срещу Синвар, Хания и ал-Масри включват „унищожаване, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане„.

Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха изтръгнати от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел“, каза Хан пред Аманпур, добавяйки, че „хората са страдали изключително много“.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват „причиняване на изтребление, причиняване на глад, като метод за водене на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни в конфликт“.

Според изявлението на Хан, въз основа на събраните и проучени доказателства, има основание да се смята, че и двамата представители носят „наказателна отговорност“ за „военни престъпления и престъпления срещу човечеството“.

„Израел, както всички държави, има право да предприеме действия за защита на населението си. Това право обаче не освобождава Израел или която и да е държава от задължението им да спазват международното хуманитарно право“, се посочва в изявлението на Карим Хан.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук