Християн Мицкоски
Снимка: БТА

Българската пропаганда в Албания просто заема „освободеното от правителството на СДСМ и ДСИ пространство“. Това е заявил премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски в отговор на въпрос, свързан с резултатите от преброяването на населението в Албания, според резултатите от което като българи са се записали 7057 души, а в графата „македонци“ са се вписали 2281, при 5512 от преброяването в Албания през 2011 година, предаде БТА.

Резултатите предизвикаха множество коментари в Северна Македония.

„Тази асимилаторска политика на източния ни съсед не е само по отношение на македонците (…). Там (в Албания) има три пъти повече българи, отколкото тук (в Северна Македония), сега е интересно да видим дали ще има искане (българите в Албания) да влязат в конституцията, след като тук искат да са в конституцията, иначе не виждам логиката“, каза Християн Мицкоски по време на посещението си в Гевгелия.

Преброяването през 2023 г. е първото, откакто през 2017 г. Албания призна българското малцинство страната.

Пред медиите в Гевгелия Мицкоски заяви, че като държава, Република Северна Македония повече няма да оставя „празно пространство“ и скоро ще посети Албания, за да се срещне и разговаря с македонското малцинство там, защото иска да върне „доверието в корените, в македонската им антропология и македонския език“ и правителството на Северна Македония ще направи всичко да ги защити.

Попитан за посланията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и българския президент Румен Радев че „ръководството на Република Северна Македония има какво да научи“ по отношение на присъединяването към ЕС, премиерът на Северна Македония отговори, че е свикнал да бъде подценяван, но винаги побеждава.

„Ще видим как ще е в този случай. Искам ние, като балкански държави, да следваме примера на балтийските и скандинавските страни, така че всички заедно с изградени мостове да се представяме заедно по света и да градим добросъседска политика. Мислех, че сега в 21 век ще говорим как заедно ще развиваме обща икономика, образование, туризъм, ще сближаваме хората. Готов съм да говоря за това, но кой съм аз, за ​​да им казвам какво да правят? Съжалявам, че виждат промяна в политиката тук. Отминаха времената, когато имаше политици с превит гръбнак, които подписваха всичко, но не защитаваха интереса на македонските граждани. Трябва да свикнат с политици, които работят за доброто на родината и защитават интересите на гражданите. Моето послание и към двамата е, че ние сме мирен народ и сме готови да си сътрудничим с всички, но гледаме на това като на двупосочна улица“, каза Мицкоски.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук