светофар, зелено

Стара Загора ще бъде първият български град, който ще се включи в експеримент за въвеждане на т.нар. „мигащо зелено“ на светофарните уредби. Това заявиха по време на инспекция на възлово кръстовище в града заместник кметът Радостин Танев и Диана Русинова, председател на Управителния съвет на Европейския център за транспортни политики.

„Целта е да бъде намален трафикът и вредните емисии в града“, обясни Танев. Той каза, че подобен експеримент е проведен на кръстовище в столицата и е показал добри резултати, както и спад на вредните емисии. Експериментът ще се проведе в рамките на една година.

„При наличието на „мигащо зелено“ нарушителите, които преминават на червен светофар, са спаднали с 800 за петнадесет дни. Нашето проучване показа, че при наличие на този режим на работа на светофарната уредба, скоростта в зоната на кръстовището спада. Когато водачите видят отдалеч „мигащото зелено“, започват да намаляват“, разясни още Русинова.

„Мигащото зелено“ ще бъде въведено в целия град поетапно – ще се започне през почивните дни и трябва да бъде изцяло изградено до края на другата седмица.

По време на проверката експертите от Европейския център за транспортни политики препоръчаха изграждане на изкуствена неравност кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики“ и бул. „Крайречен“. Причината е, че въпреки ограничението на кръстовището от 30 км/ч и поставените камери, автомобилите преминават с висока скорост. Изграждането на т.нар. „легнал полицай“ ще започне още през следващата седмица. Съоръжението ще бъде позиционирано преди маркираната пешеходна пътека. Неговата основна роля ще бъде намаляване на скоростта преди разрешеното място за пресичане на пешеходци, обясни още Радостин Танев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук