мигранти

Мигранти, доплували с лодката си до плажа Броадшир в Кент, шокираха плажуващи с викове на радост и празнични стъпки, след като са успели безпрепятствено да стигнат до Великобритания, предаде Дейли мейл.

Рекордните 828 бежанци, предимно от Афганистан, са заловили властите на Острова само за един ден – в събота, като с това властите отбелязаха своеобразен рекорд. С този брой мигранти в събота бе „подобрен“ предишния рекорд от 12 август, когато са задържани поне 592 мигранти.

20-те нелегални бежанци, включително три деца и бебе на няколко месеца, са стигнали до Североизточното крайбрежие на Кент след 30-километрово пътешествие с лодка по вода.

Плажуващите бяха изненадани от бежанците, най-малкото защото обикновено лодките с мигранти идват поне 10 километра на юг. По свидетелства на очевидци, на от лодката са слезли „предимно млади, здрави мъже“. Те са били придружени от „малки деца“, а лодката им е била „много скъпа“. Повечето мигранти са се пръснали в различни посоки, а някои плажуващи са дали на децата пакетчета чипс.

Повече от 3000 души са мигрирали във Великобритания нелегално само за изминалия месец. Мигрантите се опитват през Франция да влязат във Великобритания. Те смятат, че там ще бъде по-лесно да легализират пребиваването си, да получат работа и социални помощи.

Мигранти атакуват италианския остров Лампедуза

Властите на италианския остров Лампедуза заловиха 270 нелегални мигранти, които са атакували острова през нощта. На малкия остров, който се намира между Тунис и Сицилия, непрекъснато пристигат мигранти. Ден по-рано до бреговете му са достигнали над 500 души. Центровете за настаняване на острова са препълнени. В понеделник корабът „Гео Баренц“ на благотворителната организация „Лекари без граници“ превози до пристанището на сицилианския град Аугуста над 320 души.

Двойно повече мигранти са пристигнали до Италия по море – над 35 600 души, спрямо 2020 г., когато бежанците са били наполовина. Поне 1000 души са загубили живота си в опит да стигнат до Италия по вода, сочат официални данни на ООН.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!