Михаил Екимджиев
на снимката: Михаил Екимджиев

Не само гражданите, но и съдиите, прокурорите и всички държавни институции трябва да носят отговорност, ако нарушават закона. Това стана ясно от думите на адвоката, защитаващ човешките права, в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ Михаил Екимджиев.

„Промяната трябва да започне от обучението по право, за да бъдат възпитавани бъдещите съдии и прокурори в респект към закона, към правата и достойнството на хората. Трябва да мине през промяна на Конституцията и изваждане на прокуратурата от съдебната власт, за да бъде тя отговорна пред обществото, включително чрез лична имуществена отговорност на прокурорите, които безнаказано се поставят над закона”, каза Екимджиев.

И добави:

„Прокуратурата беше включена в съдебната власт в Конституцията от 1992г., за да бъде гарантирана нейната независимост. За 26 години тя показа, че не иска да е независима, че с охота се поставя в слугинаж на политическата власт и че много ефикасно осребрява властовия си ресурс. Сега тя практически е независима и от закона, и от волята на Суверена. След като прокуратурата de facto не е независима, нека поне юридическото положение, чрез промяна в Конституцията, да бъде приведено в съответствие с фактическото. Да се признае, че прокурорите са подчинени на изпълнителната власт, и че отговорят за всяко нарушение на правата на гражданите,за всеки провал с борбата с престъпността”.

Екимджиев смята, че трябва да се промени обаче и манталитетът на гражданите, за да не позволяват да бъдат мачкани.

„Трябва да сме наясно, че когато държавата нарушава нечии права и свободи пред безучастния ни поглед, всеки от нас става съучастник и може да е следващата жертва. Има и друго клише – който, в името на обещавана сигурност, е готов да се откаже от свободата си, той най-често губи и сигурността, и свободата си. Такива изрази стават клишета, точно защото времето доказва верността им”, каза в заключение адвокатът.

Цялото интервю с Михаил Екимджиев може да прочетете в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ по-късно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!