„Когато историята на тази война се разказва в историческите учебници, ролята на България ще бъде много, много високо оценена“. Това каза един от съветниците на украинския президент Михайло Подоляк. Думите му могат да бъдат чути във видеото, след 32:20 минута. 

С тези думи той коментира статията в Die Welt отпреди няколко дни, която разказва за помощта, оказана от страната ни в първите дни на руското нападение под ръководството на Кирил Петков и Асен Василев. Статията – вижте тук. 

„Има държави, които много обичам и тази любов особено ярко се проявява по време на войната. България е една от тези държави“, каза Подоляк пред руската блогърка Юлия Латинина, обявена от руското правителство за чужд агент.

„Не съм готов да коментирам българското правителство от гледна точка на военната помощ, която е обемна, която оказаха на Украйна особено в първата седмица на войната. Мисля, че българското правителство може да разкаже за това детайлно, ако смята, че е нужно“, казва още съветникът на Зеленски.

Според него има много държави, сред които България, още в първите дни са видели каква е тази война, какво прави Русия.

„Те разбраха основното – Русия нападна без всякакви мотиви Украйна, убива граждани, нахлу на цялата територия (на Украйна – б.р.). Държави като Полша и България, не изключвам и моите любими прибалтийски държави, заявиха от първия ден, че ще дадат вскичко, което могат, ще помогнат с каквото могат“, казва още Подоляк.

Той обеща след края на войната да направи таблици, в които да опише детайлно всичката помощ, получена от партньорите по време на войната – и пари, оборудване, въоръжение, горива и т.н. „Ще опиша това в таблица и особено за първите особено тежки дни кой и с какво помогна“, допълни той.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук