Близо 5 милиарда лева са отклонени от Сребърния фонд от 2008 година досега. Това заяви  СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансистът Мика Зайкова. По думите й през 2060 година няма да има пари за пенсии.

Според Мика Зайкова основната причината е, че са отклонени пари и по трите пера, откъдето е трябвало да дойдат- и от излишъка, и от приватизацията и от концесиите.

„Първо в Сребърния фонд трябва да влязат  парите от излишъка, от концесиите и от приватизацията. 2016, 2017, 2018 и 2019 година имаме излишъци. Като почнеш 2013 -0,1 %, 2017- 1,2%, 2018-2% и 2019- 2,1% от БВП, което сметната в пари прави между 8,5 и 9 милиарда лева. По закон  25% от излишъка най-малко трябва да влиза в Сребърния фонд. Да, ама не. Нито една стотинка от т.нар излишъци не са влезли в Сребърния фонд. Г-н Бойко  Борисов си ги е изхарчил до стотинка.

По думите й по разчети на правителството от преди 12 години през 2020 година във фонда е трябвало да има поне 20 милиарда лева, но сега парите са драстично по-малко.

“ Симеон Дянков измисли как да отклони парите от приватизацията. Събра всички части държавни, които трябваше да се продават в Българската консолидационна компания и това, което те продават става като дивидент на държавата, но не влиза в Сребърния фонд. Мисля, че беше 2018 година, когато се заговори за концесията на летището и трябваше парите от първата концесионна вноска, която е голяма между 480 и 550 милиона да влезе в Сребърния фонд. Работата е там, че законодателят реши, че тия пари да не са концесионна вноска, а да бъдат някаква първоначална вноска  и вече 30 години натам между 22 и 32 милиона на година е вноската да влизат в Сребърния фонд т.е от това, което  направи Дянков според изчисленията не мои, а на колегите от БСК са отклонени 500 милиона  и това сега още около 500 милиона става над 1 милиард тука отклонение. Като вземеш и фактът, че нищо не влезе от излишъците, някъде 4,5- 5 милиарда са отклонени.“

 

Но най- лошото на Сребърния фонд  е това, че в момента парите, които влизат във фонда непрекъснато намаляват, категорична е Зайкова.

„2008 година се създаде Сребърният фонд. Значи вероятността във фонда да влизат пари намалява първо , защото населението застарява и защото се качва дефицитът на НОИ. Значи 2008 година, когато се е създал фондът той се създава с 2 милиарда, директно са вкарани във  фонда, г-жа Шулева го направи. Оттогава досега са влезли 1  милиарда и половина и като погледнеш това, което влиза- това, което е влезло през юли е 15 милиона и 900 хиляди, тово, което е влязло през август сега е 11 милиона, т.е. и това ,което влиза  и сега намалява и отклоняването…..И както казва госпожа Шулева :”Бог да го прости Сребърния фонд”.

 

Въпросът е и дали парите трябва да стоят във фискалния резерв, защото с тази ,криза, която идва не се знае какво  се случва с резерва, допълни Зайкова.

Цялото интервю четете по-късно на сайта ДЕБАТИ. БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!