Един представител от „АТАКА” има забрана да стъпва в Украйна. Това заяви украинският посланик Микола Балтажи по време на информационен брифинг на тема „Политически, правни и други последствия от продължаващата агресия на Русия срещу Украйна”, предаде репортер на ДЕБАТИ.БГ

На въпрос дали има данни за участие на български граждани в сраженията на територията на Украйна, на страната на сепаратистите, посланик Балтажи отговори:

„За реално участие на български граждани в сраженията на страна на сепаратистите няма данни. Реагираме винаги щом има такава информация с всички дипломатически форми. Вчера се появи информация, че български кораб е превозил скрап от окупирания Крим. Ние проверяваме всеки един сигнал, който получаваме от медиите и украинската власт.

Що се касае до вояжите от страна на българските политици, например, ако говорим за участието на ръководството на партия „АТАКА” в т.нар „Кримски икономически форум”, ние също реагираме пред българските институции. Ние смятаме, че това е грубо нарушаване на украинското законодателство, затова че има специален ред, установен от правителството за посещаването на временно окупирания Крим.

Това става през специални контролно-пропускателни пунктове на административната граница на Автономна Република Крим и всяко едно посещение става с разрешение на миграционната служба на Украйна. В случая всичко това е нарушено, влиза се в Крим през границата на Русия. Естествено освен нарушаване на териториалната цялост на Украйна, това е нарушение и на международното право.

Не говоря, че това противоречи на официалната позиция на българската държава, която подкрепя териториалната цялост на Украйна и осъжда незаконната окупация на Крим. Естествено това е своеобразна форма на подкрепа на окупационната власт. Затова адекватно ние извършваме тези действия като сигнализираме българската власт. Всичко останало трябва да бъде направено от българската държава – има правила, има закони, включително за участие на наемници. Така че топката е тук.

Извършват се забрани за влизане в Украйна от службата за сигурност и се провеждат разследвания. Това е един процес. Тези хора също ще бъдат санкционирани. За една част от членовете на АТАКА вече има забрана за влизане, за другите – още се разглеждат. Не забравяйте, че всички сме в една хибридна война и ни поставят в ситуации, при които не всичко е проверено. Всичко трябва да се провери детайлно, за да няма грешки.

Един представител на АТАКА е в списъка със забранени лица. По-скоро е тя – няма право да посещава Украйна. Тя не е добре дошла в Украйна”.

Припомняме, че на 20 април лидерът на „АТАКА“ Волен Сидеров заедно с трима депутати от ПГ на партията – Явор Нотев, Десислав Чуколов и Маргарита Николова участваха в международния икономически форум в Ялта, Крим.

Той е сред четирите най-големи икономически форума в Русия и се утвърди като ефективно международно място за обсъждане на световната икономика. Основната тема на форума в Ялта е „Глобалното бъдеще. Бъдещето на Русия“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук