Кубинско-американският милионер Роберто Поло даде на заем впечатляващата си колекция от над 7000 картини, скулптури и снимки на съвременни творци на Испания за срок от 15 години.

Колекцията, която включва творби на германския художник Макс Ернст и американския скулптор Мартин Клайн. Te ще бъдат представени в музеите в Толедо и Куенка в Централна Испания. След изтичането на 15-те години срокът може да бъде удължен или произведенията директно да бъдат дарени на страната.

Според Гарсия-Пейдж това е най-важното културно събитие в страната от 1993г. насам, когато правителството се съгласява да купи колекцията на швейцарския индустриалец барон Ханс Хайнрих Тисен-Борнемиза

Властите не посочиха на каква сума оценяват колекцията, въпреки че в. „Ел паис“ посочва, че тя е била застрахована за сумата от 50 млн. долара.

„Аз винаги съм давал на заем творби и накрая, ако за тях се полагат грижи, ценени са и са уважавани, винаги ги дарявам. Но първо искам да имам доказателство, че те са ценени и уважавани, както заслужават“, каза Роберто Поло, който живее в Брюксел, където притежава галерия на свое име.

Милионерът, чиито родители емигрират от Куба в САЩ след идването на власт на Фидел Кастро през 1961 г., заяви също, че иска да почине „с празни ръце“ и без да взима нищо „в гроба“. Той ще навърши 66 години този август.

Още любопитни материали четете в нашата Фейсбук страница DEBATI

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!