зеленчуци

Председателят на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова, заяви пред БНР, че инвестиционната мярка, която се отвори прибързано в края на предишното правителство не ги устройва, защото обслужва само големите индустриални стопанства. Тя посочи, че мярката е подготвена именно за да удовлетвори интересите на определен кръг едри земеделски холдинги.

Мярка 4.1 е за модернизация на земеделието, като общата сума за това е половин милиард лева евросредства.

„Тази огромна сума е заложена по мярка 4.1, като тези средства трябва да бъдат разпределени за проекти, подадени в периода от 19 април – 23 юли тази година. В този период земеделските производители са вече на полето и нямат време да кандидатстват по тази мярка, която ще се отвори само веднъж“, коментира още  Милтенова.

По думите ѝ има изключително тежки проблеми в сектор плодове и зеленчуци.

„Много административни проблеми, с водоснабдяването, с работната ръка, с реализацията на продукцията на пазара, контактът с търговските вериги. Тези въпроси ги поставяме повече от 10 години и решение на тези проблеми няма. Липсата на работна ръка довежда до намаляване на обработваемите площи и оттам на количествата на плодовете и зеленчуците в България. Свива се и производството на пипер, поясни експертът.

Тя даде още примери:

„През 1998 година България произвежда 470 хиляди тона домати, а сега са 148 хиляди през 2018 година, площите са на намалени пет-шест пъти. Преди 90-а година България е произвеждала 40 пъти повече домати, отколкото са и били потребни и всичко е било за износ“, разказа още председателят на Националния съюз на градинарите.

Според Милтенова служебният кабинет трябва да направи някаква бърза и скоростна подкрепа на малките и семейни фирми, в противен случай бизнесът в сектор плодове и зеленчуци до 10-15 години ще се унищожи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!