заплати

Минимална пенсия от 420 лева след Нова година и по-строга наказателна отговорност за „заплата в плик” – както за работодатели, така и за служители. Това са част от допирните точки, които намериха преговарящите партии за сформиране на бъдещ кабинет. В следващите 6 месеца да се направи цялостен анализ на пенсионната система, въз основа на който тя да бъде реформирана.

От 1 януари 2022 г. никой пенсионер няма да получава пенсия, по-малка от сегашното плащане, което включва и временната добавка от 120 лв. Тя е заложена до края на декември 2021 г. Припомняме, че след Нова година има увеличение за увеличение на минималната пенсия, но предложението на Асен Василев от „Продължаваме промяната“ беше никой пенсионер да не взима по-малко от сега.

Наказание за „заплата в плик“

Да се въведат големи глоби и да се криминализира плащането и получаването „на ръка“ на суми за труд над размера на заплатата – не само за работодателите, но и за счетоводителите и за работниците. Предложеноето също беше на Асен Василев. Недекларирането на трудов доход, върху който се дължи данък, и в момента е криминализирано, а недекларирането на осигуровки бе обявено за престъпление, което се наказва с глоба и затвор, през 2015 г. Според него обаче наказателната отговорност може да се носи само от работодателя и счетоводителя, но не и от работника.

По време н дискусията стана ясно, че пазарът на труда у нас остава един от най-сивите сектори на икономиката с дял на сивата или недекларирана заетост около 30%. Опитът от последните години показва, че главно административни мерки водят до ефективно изсветляване на заплатите – например повишаването на минималните осигурителни прагове, обвързването на програмите за държавни помощи в пандемията от Covid-19 с осигурителния доход на работещите и др.

Без безплатни градини и ясли

Предложението на левицата за безплатни детски градини и ясли не намери широка подкрепа. От „Демократична България“ поискаха повече места в яслите и градините, отколкото допълнително облекчаване на родителите, за чиито деца има места в детските заведения. Според тях усилията трябва да се насочат и към стимулиране на алтернативни форми за отглеждане на деца с държавна подкрепа.

Предстои да се обсъди възможността и работещите майки да получават не 50%, а 100% от обезщетението за отглеждане на дете през втората година майчинство, която бе повишена до 650 лв.

Минималната работна заплата ще е процент от средната

Беше подкрепена и идеята минималната работна заплата (МРЗ) да епроцент от средната работна заплата. Конкретен процент не бе фиксиран, но БСП и ИТН защитиха 50%, като Георги Гьоков предложи това ниво да се достигне за няколко години до края на мандата. Също от думите на Гьоков се разбра, че минималната заплата от догодина може да стане 710 лв., но този конкретен размер не бе записан изрично. Партиите се съгласиха и за определянето на максималния осигурителен доход, който сега е 3000 лв. Занапред той ще бъде процент или коефициент на база средната работна заплата, като точно число не бе записано. Асен Василев обеща, че със сигурност максималният осигурителен доход няма да спадне.

Без споразумение за подпомагане на семействата с деца

Нищо конкретно не бе прието по отношение на политиката за подпомагане на семействата с деца, защото темата се оказа много трудна. БСП и ИТН се застъпиха за спешно гласуване на направените при преговорите конкретни предложения за помощи и данъчни преференции, но „Продължаваме промяната“ и ДБ поискаха подробно обществено обсъждане и остойностяване на идеите в рамките на три месеца, преди да се пристъпи към гласуване. Така на практика остана открит въпросът дали ще бъде продължена данъчна остъпка от 450 лв. на дете и за доходите от 2022 г., която зависи от гласуването на Бюджет 2022 г.

ИТН предлагат анализ на двата стълба на пенсионната система

ИТН предлагат анализ на двата стълба на пенсионната система като на базата на този анализ да има цялостна пенсионна реформа. ИТН предлага и премахване на таксата за вноска във втори стълб и мерки за по-гъвкаво, по-прозрачно и по-доходно управление на средствата в него. Предлага се още вноската за втория стълб да стане 50% от общата осигуровка за пенсия до 2035 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук