От днес тече срокът за
На снимката: "Лукойл"

Радваме се, че аргументите ни бяха чути и беше приет един реалистичен срок. Това каза по БТВ министърът на икономиката Богдан Богданов по повод отлагането с една година на прекратяването на дерогацията за внос на руски петрол.

„Взехме решение да подготвим аргументи, които правителството разглежда в последния месец. Чухме различни мнения, но в крайна сметка ние изискахме анализ от експерти в конкретната сфера и различните държавни институции. Нашето решение е да предложим един реалистичен срок, който е в интерес на потребителите и на българската държава“, заяви Богданов.

По думите му в последната година не е бил изготвен никакъв план за преминаване на „Лукойл“ към неруски петрол.

„Аз очаквах, че такъв план е предоставен от „Лукойл“ още на служебния кабинет. Не знаехме как „Лукойл“ си представя, че ще работи този стратегически за страната ни актив“, посочи икономическият министър.

И повтори, че срокът от една година е реалистичен. В този срок „Лукойл“ трябва да договори и достави на България петрол на възможно най-добри цени.

Срокът е съобразен с това, какви количества и кога могат да се доставят, с производствения цикъл и с логистичните елементи.

„Ако „Лукойл“ не спазва плана, който е по закон, ще търпи санкции. В закона се казва не просто, че има график и санкции, а че рафинерията трябва да поддържа капацитета си от последните 5 г. Искаме този стратегически актив за България да работи на максимален капацитет. Другото, което казваме на „Лукойл“, е – трябва да започнете да плащате данъците си в България. Те платиха 89 млн. лева данък заради дерогацията. До края на година очакваме да внесат още 270 млн. лева“, коментира Богданов.

Той е категоричен, че държавният интерес е абсолютно защитен, както и интересът на потребителите, за да може в България да има оптимални цени на горивата.

„Лукойл“ трябва да спазва законите. Ако това не се случи, държавата може да поеме контрол над рафинерията и нейните активи. Има механизми, ако се наложи, държавата има възможност да поеме оперативния контрол“, увери Богданов.

По думите му инфлацията се понижава и в момента е на нива около 7,7% на месечна база. Очакванията му са догодина инфлацията да продължи да пада.

Според него заплатите и стандартът на живот у нас се повишават.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук