Културен център
Културен център "Иван Михайлов", Битоля

Рано тази сутрин бе подпален Културният център „Иван Михайлов“ в град Битоля, в РС Македония. Инцидентът е станал в ранните часове на деня.

Дежурен прокурор от Основна прокуратура в Битоля, съвместно с екипи на ДАИ Битоля, извърши  оглед на опожарения културен дом. Първоначалните констатации сочат, че е изгоряла входната част на сградата. От местопроизшествието са взети следи, за които прокурорът е издал заповед за експертиза. За откриване на извършителя прокуратурата незабавно ще издаде заповеди за обезопасяване на записите от охранителните видеокамери както на самата сграда, така и на околните сгради.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди акта

„Този вандализъм е поредното доказателство, че има много актьори, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще“, се казва в становището на външното министерство, цитирано в медии на РСМ.

„Това престъпление не е извършено случайно на този ден, когато двете страни ще установят диалог за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония.

„Компетентните органи на страната полагат усилия за откриване на извършителя на този вандалски акт“, съобщиха от МВнР в Скопие.

Генчовска ще посети подпаления културен център в Битоля

Министърът на външните работи Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението. Това съобщиха от нашето МВнР във връзка с инцидента. На 4 и 5 юни министър Генчовска ще бъде на работно посещение в Република Северна Македония по покана на своя колега Буяр Османи.

Йотова: Подпалването на културния център в Битоля е поредната провокация

Подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в гр. Битоля е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба. Това написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Още при откриването му, преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония. Само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности“, допълва вицепрезидентът в публикацията си.

Подхранване на антибългарските настроения

Припомняме, че след официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

През април министър-председателят Кирил Петков посети град Битоля в Република Северна Македония, където участва в официалното откриване на клуба на Културен център „Иван Михайлов”. Визитата на премиера Петков бе първото посещение на български министър-председател в Битоля. По покана на Културен център „Иван Михайлов” в събитието участваше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изборът на име на клуба предизвика гневни реакции сред македонския политически елит, включително от страна на президента Стево Пендаровски, който заяви, че „да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война”, не помага за сближаването между София и Скопие.

„Спорното в случая е изборът на име, тъй като личността на Иван Михайлов тук се смята за „противоречива и провокативна”. В противен случай ръководството на страната също би била част от събитието“, каза тогава външният министър на РСМ Буяр Османи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук