Владислав Горанов
на снимката: министърът на финансите Владислав Горанов

Само ден, след като в проекта на МФ бяха предложени държавни такси за лотарийните игри, които фактически са по-ниски от сегашните, министърът на финансите Владислав Горанов реши да не променя нещата, оставяйки държавната така на 15% от общите постъпления. Причините, според ведомството му, са „общественото внимание“ и „различните интерпретации“ на плана.

Вчера МФ направи своето предложение, без да обясни дали новият налог ще вкара повече или по-малко пари в държавния бюджет. Липсваше и задължителната по закон оценка на въздействието, където би трябвало да бъдат тези изчисления. Грубите сметки обаче показват, че при 60% връщане на пари под формата на награди, предвидените 25% върху разликата между получените пари и раздадените за награди дават с 30% /поне/ по-ниска такса. Във връзка с това Валери Симеонов риторично запита пред журналисти дали има значение ставката, след като „всички пари отиват в държавата“.

Вчерашното предложение за фактическо намаляване на таксата, направено от ведомството на Горанов, изглеждащи нелогично на фона на кампанията на държавните органи срещу лотариите на Васил Божков и породилият се скандал от разкритието, че плащането по занижени ставки е довело до несъбрани държавни вземания за общо 210 милиона лева за последните 5 години. Ако бе приета новопредложената ставка, тя щеше да намали държавната такса почти до нивата, на които са плащали лотарийните игри и които бяха сметнати за занижени.

„Предвид, че облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната, Министерството на финансите запазва действащия модел на облагане на традиционния хазарт“, се казва в съобщението на финансовото министерство.

Там ясно и категорично се заявява още, че сегашният закон е еднозначен и таксата е 15%, като няма възможност лотарийните игри да си избират по каква тарифа да плащат, с което опроверга позицията компаниите – организатори, че законът разрешава избор и те пращат по-ниската такса, за да раздават повече пари като награди.

Вчера в официална позиция, подписана от Нове АД Холдинг, Intralot SA, Национална лотария АД, Евробет и БАРХИ, бе заявено, че е противоконституционно да се прави отнемане на действащ лиценз и това носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди. Те се позоваха и на заключението на директора на Агенцията за държавна и финансова инспекция, според което нямало нарушение на закона, а текстът за 210 милиона пропуснати ползи за държавата засяга чисто хипотетичен вариант, при която тези пари щяха да постъпят в хазната, ако законът беше друг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!