Теменужка Петкова
на снимката: Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Увеличение в цената на топлинната енергия категорично няма да има. Хората да бъдат абсолютно спокойни, заяви пред „Нова телевизия“ енергийния минстър Теменужка Петкова. По думите ѝ КЕВР не са обяснили добре направените изчисления и грешни тълкувания са довели до информацията за увеличение на парното с над 20%.

„Истината е съвсем различна. Вие знаете, колко важни преговори проведохме с нашите колеги от „Газпром експорт“ и какви добри резултати постигнахме. Такова рекордно намаление на цената на природния газ за българския пазар никога не е имало. Няма как цената на топлинната енергия при тези параметри на природния газ да се увеличи. Истината е, че цената на топлинната енергия ще намалее с 14%, спрямо цената на топлинната енергия за настоящия регулаторен период“, обясни Петкова.

На фона на безспорният успех за България за предоговаряне на цената на газа, някои среди може би се опитват да опорочат целия този положителен ефект на това безпрецедентно намаление на цената на газа на българския пазар. Някакъв комуникационен вакуум се получи в цялата ситуация, повъди енергийният министър Теменужка Петкова, този път пред бТВ.

„Цената на газа е намалена във всички части от страната. Когато говорим с факти, и има цифри, които показват какво се случва, смятам, че всички спекулации трябва да престанат“, добави Петкова.

Договорено е и цената на газа да се определя на месечна база. Вижда се, че всеки месец цената е различна и намалението е различно – в едни периоди е 40, в други 30% и т.н., подчерта енергийният министър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!