porozanov
На снимката: земеделският министър Румен Порожанов

Проверката от прокуратурата по случая с къщите за гости, при които може да има злоупотреби с европейски средства, обхваща и дейността на министъра на земеделието Румен Порожанов, гласи прессъобщение на прокуратурата, в което изрично се уточнява, че обект на проверка, освен самите проекти, са и действия на длъжностни лица от министерството и на Държавния фонд „Земеделие“.

Прокуратурата извършва независима проверка, която не е съвместно със земеделското министерство по отношение с неправомерното усвояване на средства за изграждане на къщи за гости, поясни на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев, който разсея твърдения в медиите с мотива, че „някой се е объркал“ като е казал, че двете институции работят заедно.

На въпрос дали това означава, че объркването е и на самия министър Румен Порожанов, Гешев не отхвърли възможността и министърът да е допуснал грешка по време на изявление.

„Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение по програмите за изграждане на къщи за гости. В случай, че се установи нарушение на длъжностни лица, няма пречка да бъде повдигната наказателна отговорност и на държавни служители – независимо от техния ранг на бивши или настоящи кадри“, каза още Гешев.

Зам.-главният прокурор обясни, че наред с проверката на къщите за гости, министър Порожанов ще бъде проверен и по последния случай за група от 8 души, които са с повдигнати обвинения за престъпления по две от програмите на ПРСР, чиито принципал е Фонд „Земеделие“. Проверява се периодът 2015 – 2018, когато директор е бил самият Румен Порожанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!