Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев

Получихме списък с приоритети и потребности, нямаше нищо изнендаващо. Знаем какво иска украинската армия, която води тежки боеве. Тя губи техника, изразходва се ресурсът ѝ. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му това са много важни приоритети и страната ни ще ги разгледа много внимателно. „Ще преценим своите възможности. Ако имаме възможност ще изпълним техните искания“, каза още той пред Би Ти Ви.

Тагарев бе категоричен, че вече даваме амуниции на Украйна. „След решение на парламента от 9 декември 2022 г. служебният кабинет предостави помощ на Украйна. Сега предоставяме втори транш. Даваме боеприпаси в края на техния ресурс, но са годни и могат да бъдат използвани. Ако ги оставим, след кратко време ще трябва да платим сериозни суми за тяхното унищожаване“, допълни министърът на отбраната.

Той коментира и така наречените „триъгълни сделки“, според които страната ни може да предостави военна помощ на Украйна и в замяна да получи компенсации. „Разговарял съм с наши съюзници дали има възможност за такава сделка. Този въпрос вече не се повдига. 16 месеца се водят военни действия. Други страни преди месеци дадоха платформи на Украйна и получиха компенсации. Вторият варинат е да предоставяме помощ и да получаваме финансови компенсации, ако дадем помощ с платформи. Платформите са основни летателни самолети, артилерийски системи и бронетанкова техника“.

„Тепърва ще разглеждаме какво можем да дадем на Украйна. Няма да предприемем стъпки, които да застрашат нашата сигурност. Към нашите самолети няма интрес. Има интерес към части от самолети или стари самолети, от които да изпозлват части. Все още не дискуираме вариант за предоставяне на танкове. Не изключвам в бъдеще да подлежи на дискусия, ако имат потребност. Ние сме модернизирали 10% от танковете, с които разполагаме. На останалите 80-90% не се предвижда модернизация. Ако се наложи да дадем танкове, ще са от немодернизираните, посочи Тагарев.

Минитър Тагарев обясни, че най-важното условие за членството на Украйна в НАТО е на нейна териотория да не се води война.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук