Тодор Тагарев
Тодор Тагарев. Снимка: БТА

Противоминната операция в Черно море със съюзниците ни Румъния и Турция няма да нарушава Конвенцията от Монтрьо, каза днес във Варна министърът на отбраната Тодор Тагарев. По думите му ще бъде обхванат целия район, включително цялата българска изключителна икономическа зона. Акцент в операцията ще бъдат маршрутите на търговските кораби.

В момента се изчистват най-фините детайли по планираната операция, предстои подписването на меморандум и тя може да стартира още до края на тази година, каза още Тагарев, цитиран от БТА. Той уточни, че ще бъдат включени военни кораби на трите държави. Нашата позиция е, че операцията трябва да бъде отворена и за съюзници – за обмен на информация, евентуално за екипи за борба с мини, но без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо, подчерта министърът.

Тагарев допълни, че сигурността в Черно море е била и темата на заседанието на Североатлантическия съвет в състав посланици, проведено в „Евксиноград“ край Варна. Основните проблеми в този регион се предизвикват от агресивната политика на Русия, тя блокира морския трафик, пречи на използването на изключителната ни икономическа зона, създава рискове за сигурността ни, посочи министърът и подчерта, че това е абсолютно неприемливо за България.

Освен по противоминната операция с Румъния и Турция, работим и за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси, допълни Тагарев. По думите му се водят разговори с потенциални доставчици и се правят анализи. Ако скоро се вземе решение, министърът допусна вариант доставки да има още през 2025 година.

За сделката с машините „Страйкър“ Тагарев коментира, че Народното събрание е одобрило придобиването им, а министерството е отговорило на всички възможни въпроси от политическите сили. Той уточни, че цялостната отбранителна политика на страната ни ще бъде дискутирана в парламента в сряда, при вота на недоверие. Разглеждайки мотивите за него, моят екип успя да идентифицира 22 проблема, които вносителите му повдигат, посочи Тагарев. По думите му сред тях няма нито един нов, а са въпроси, вече поставяни и дискутирани публично. Ще им отговорим пак и ще можем още веднъж да обясним на цялото общество каква е отбранителната ни политика и че тя е в интерес на българските граждани, посочи министърът.

Той коментира още, че в бюджета за 2024 година средствата за отбрана ще бъдат 2,05 процента от БВП. Размерът им ще бъде запазен през 2025 година, а през 2026 г. ще се повиши още, защото страната ни ще има плащания по сключени договори.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук