Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

„Някои хитруват, други се страхуват, трети казват „за“, но мислят „против“, демек лъжат. Взети заедно имат мнозинство в 48-ото Народно събрание и спират приемането на закона, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. Милиони българи продължават да са заложници на „гениалните трикове“ на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?“

Това написа във фейсбук служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод на проваленото поради липса на кворум в парламента гласуване на първо четене на петте законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Най-важният от тях бе за отговорността на главния прокурор.

„Гласуването на законопроекта за отговорността на главния прокурор ще ни помогне да се свали наблюдението над България по повече от 70 дела, по които страната ни е осъдена“, заяви Зарков преди дни по време на визитата си в САЩ. Той добави, че, ако има политическа воля, има достатъчно време законопроектът да мине на първо и второ четене.

„Този закон е свързан с третото плащане по Плана за възстановяване, но е много повече от пари. Ако той се случи, България ще излезе от омагьосания кръг на непрекъснатия мониторинг и страната ни ще има коренно различни позиции пред Еврокомисията“, посочи правосъдният министър.

Два от законопроектите, които днес депутатите не успяха да гласуват на първо четене, са внесени от Министерския съвет, а останалите – съответно от Надежда Йорданова („Демократична България“) и група народни представители, от Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители, и от Бойко Рашков („Продължаваме Промяната“) и група народни представители.

Част от разглежданите законопроекти за промени в НПК представляват законодателни инициативи, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост, се посочва в доклада на парламентарната комисия по правни въпроси.

С единия законопроект на служебния кабинет се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук