Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Причината – съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си.

Оттеглянето ѝ е аргументирано с факта, че познава Гинка Върбакова – собственика на „Инерком”. Именно тази компания бе обявена за купувач на българския бизнес на ЧЕЗ.

„Познавам тези хора от 20 години, но не съм кума на Върбакова. Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намесва името на премиера. Това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, при най-малкото съмнение за проблеми, влияния или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката“, заяви Петкова.

В парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще очаква завръщането на Борисов от Брюксел и решението ще се обсъжда на Коалиционен съвет.

„Ще излезем с достойнство от тази ситуация“, заяви Цветанов.

Пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов също коментира темата.

„С подаването на оставката си Теменужка Петкова е постъпила почтено. Съдбата й от тук нататък ще се решава на коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти“, обяви Борисов.

Той добави, че е посъветвал Петкова да отиде в парламента днес, за да няма спекулации по темата.

Това е втората оставка в кабинета „Борисов 3“. През есента поста си напусна здравният министър проф. Николай Петров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!