Илин Димитров
На снимката: Илин Димитров

Ръст на цените ще има тази година по морето, но той ще е в нормални граници. В Гърция ръстът ще е с 30-40%, а тук сме намерили много добър баланс и съм убеден, че ще запазим българския турист. Преди дни обясних, че шезлонгите ще бъдат на почти същите цени като миналата година. Задължително ДДС-то за туристическия бранш трябва да остане 9%. Така секторът излиза на бяло и се плащат повче данъци. Това заяви служебният министър на туризма Илин Димитров.

„Руските граждани, които са посешавали България преди войната, са били около 400 000 души. Сега тази бройка е под 50 000 души. Взели сме си бележка и ще наблегнем на рекламата на България. Очакваме бум на румънски туристи. Обещаващи пазари са още Полша, Чехия, Израел“, каза министърът пред Нова нюз. Той добави, че днес е имал среща с македонската посланичка, с която са обсъдили общи балкански продукти.

„Според мен има много накъде да се подобрим в тази насока. Най-важното е да разберем, че трябва да награждаме качеството – от посрещането на летището, през инфраструктурата, настаняването в хотела, плажовете. Всичко това е свързано. Важно е също така и колко туристи ще се върнат един ден“, посочи Димитров.

По думите му украинските бежанци у нас са намалели драстично. Моята цел беше в края на мандата си да сме изчистили всички плащания към хотелите, които приютиха украински бежанци. Сумите са заделени и следващата седмица ще се разплатим. Така ще си тръгнем с високо вдигната глава за добре свършена работа. Украинските бежанци вече се оправят добре и си намират работа, но тези, които не са успели, ще останат в хотелите. Това вече ще е отговорност на редовния кабинет“, добави той.

Димитров заяви още, че не вижда себе си в политически кабинет.

„Работата на служебния кабинет и в частност на министерството на турзима, за което мога да говоря най-добре, бе да върнем нормалността след Ковид. В туризма успяхме да постигнем това – има ръст. Сега вече са необходими реформи“, подчерта министърът.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук