правителството, кабинетът
МС предлага удължаване на миналогодишния бюджет

Правителството ще приеме становище по Конституционното дело, образувано по искане на президента Румен Радев относно Закона за държавната собственост, свързани с предварителното изпълнение на отчуждителните процедури при изграждането на обекти с национално значение.

Държавният глава смята, че има неравнопоставеност при обезщетяването на едрите и дребните собственици на земеделски земи и горски територии.

Според президента няма критерии, по които правителството да определя кои да са обектите с национално значение.

На заседанието министрите ще одобрят и промени в Правилника към Закона за социалното подпомагане.

Тези изменения се правят, за да се отговори на препоръките на Европейската комисия от миналата година да се подобри обхватът на социалното подпомагане у нас.

Затова е предвидено да се даде ежегодна индексация на размера на месечните социални помощи от началото на следващата година.

В момента месечни социални помощи получават около 25 000 души, а размерът на сумите ще се актуализира със средномесечната инфлация за съответната година, съобразно одобрената средносрочна бюджетна прогноза.

С тези промени ще се преодолеят критиките на ЕС, че у нас вече е трайна тенденцията да намалява броят на подпомаганите хора и семейства с месечни помощи при намаляване на показателите за България, свързани с бедността.

С друга част от промените ще се намали до края на годината административната тежест за гражданите, когато кандидатстват за подпомагане.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук