Крум Зарков

Днес служебен министър на правосъдието Крум Зарков представи екипа и целите на Министерство на правосъдието, което ще представлява следващите няколко месеца.

Пет „реалистични и необходими“ приоритети изброи новият служебен министър на правосъдието Крум Зарков.

Като първи приоритет Зарков посочи изработването на законите по Националния план за възстановяване и устойчивост.

На второ място той изведе ефективната реализация на Закона за съдебната власт, с който на европейските делегирани прокурори, се предоставя администрация.

„Днес влизат в сила последните изменения в този закон. С тях на европейските делегирани прокурори се предоставя администрация. Така, те ще могат да работят независимо. В качеството си на народен представител имах честта да подпомагам процеса. Сега е важно да започнем ефективната реализация на закона“, обясни министърът.

Като трети приоритет Зарков постави започването на строеж на нов затвор, което той определи като нещо крайно наложително за следващите няколко седмици.

Четвъртата цел, която служебният министър постави пред мандата си на поста е създаване на Съвет за криминалогически изследвания към Министерството на правосъдието.

„България е единствената страна в ЕС, в която такъв съвет не функционира, макар че страната ни има с какво да се гордее по отношение на науката криминалогия“, обясни Зарков.

Темата Шенген бе посочена като пети приоритет за Зарков и екипа му.

„През последните години в обществото ни затихна тази тема, а това е въпрос с огромно практическо значение за всеки български гражданин и бизнеса“, заяви служебният правосъден министър.

Той представи и екипа си в министерството, като негови заместници там ще бъдат Мария Павлова, Юлия Ковачева и Емил Дечев.

На въпрос за ролята си в БСП и продължаващите дебати сред социалистите дали той, Весела Лечева и Явор Гечев трябва да бъдат наказани за това, че са приели министерски постове в служебния кабинет, Зарков отговори, че не е това мястото за повдигането на темата.

Аз съм член на БСП и социалист, такъв бях преди да бъда служебен министър, такъв ще бъда и след това“, коментира още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук