На снимката: Боян Магдалинчев от ВСС /ляво/ и правосъдният министър Данаил Кирилов

Правосъдният министър Данаил Кирилов направи предложение на ВСС обявеният от държавния секретар на САЩ Майк Помпео като корумпиран съдия Андон Миталов да бъде освободен от тази длъжност. Съобщението бе направено от пресцентъра на министерство на правосъдието. Становището на Кирилов влиза в сблъсък с изразената по БНТ позиция от страна на представителя на ВСС Боян Магдалинчев, който обясни, че обвинението в корупция е неясно и съдийската колегия към ВСС настоява Държавният департамент да хвърли повече светлина по случая. По думите му едва ако се установи, че има корупционни практики, ще се пристъпи към изслушване на Миталов.

„В информацията на държавния департамент се говори общо за корупционни действия, не се споменава нито случая Малинов, нито който и да е друг“ – каза магдалинчев.

По думите му, както е по Конституция, Миталов е невинен да доказване на обратното.

Съдията от Специализирания съд Миталов се прочу преди месеци, като разреши на разследвания за шпионаж шеф на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува за Русия при наличие на забрана за напускане на страната. Преди ден той бе посочен като участващ в „сериозна корупция“ от Помпео и получи забрана за влизане в САЩ. Държавният департамент все още не е представил публично основанията за решението си.

Според мотивите на Кирилов, с действията си Миталов е накърнил престижа на съдебната власт. Министърът смята, че случаят вреди не само на двустранните отношения със САЩ, а и на репутацията на България пред останалите й партньори.

„Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на РБ, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава”, се казва в изявлението.

По случая на Малинов не е поискано становището на прокурора, подчертава правосъдният министър. Миталов е направил еднократното разрешение за напускане на страна без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ.

„Поначало тези допуснати от съдията нарушения на материалния и процесуалния закон при осъществяване на правораздавателната функция не са предмет на инстанционен контрол. В конкретния случай, разгледани в логическата им обвързаност, действията на съдия Миталов демонстрират неизпълнение на служебни задължения. Поради това е допустимо да бъдат основание за освобождаване от длъжност, тъй като не се обхващат от защитата на независимостта на съдията да прилага закона“ – смята министър Кирилов.

Засега остава неясно дали Държавният департамент е изпратил някаква информация до някоя от български институции за Андон Миталов, който е излязъл в болнични след  съобщението на Майк Помпео и не екоментирал ситуацията около сериозните твърдения за него. Не се знае дали решението на САЩ да обявят името му, което е направено в съответствие с американските закони, се базира на случая с пускането на Николай Малинов при Путин, или има и други основания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!