Министрите на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на културата Боил Банов влизат в работна група, която да изготви промени в законодателството относно финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет.

Работната група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на медийни услуги и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размерът на санкциите, в случай на нарушения.

Трябва да бъде предложен и законен начин за сезиране на компетентните органи при нарушение, както и за сигнализиране на Комисията за защита на конкуренцията. КЗК ще има задължението да изготвя периодични доклади за медийната среда в България.

В решението на МС се предвижда до 14 дни КЗК да бъде сезирана и да извърши анализ на медийния пазар у нас.

Припомняме, че в началото на февруари депутатът от ДПС и собственик на няколко медии Делян Пеевски внесе в парламента законодателни предложения, които щели да „гарантират максимално прозрачна медийна среда“. В законопроекта се предвижда задължително оповестяване на действителната собственост и на „непазарното финансиране“ на всички печатни и електронни медии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!