Работещите в „Мини Марица-изток“ ще протестират в София с искане за повишаване на цената на добиваните в комплекса въглища поне с 15%.

Миньорите настояват за увеличение на цената на добиваните въглища, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени.
протест на миньори

Те твърдят, че акцията им е протестен поход за спасяване на въгледобива.

Председателят на Миньорската федерация на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Владимир Топалов заяви пред БНР, че по темата се говори от 10 години.

„Нещата вече стигнаха дотам, че не можем да изпълняваме програмите по здравословни и безопасни условия на труд. Трябва да се търси решението, а решението е увеличението на цената на въглищата”, смята Топалов.

Синдикалните организации на КНСБ от „Мини Марица-изток“ ще се включат в протеста.

протест на миньори

Темата за повишаване на цената на въглищата с 15% беше обсъдена в петък и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова с участието на президентите на „Подкрепа“ и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров.

Заместник-председателят на миньорския синдикат „Мини Марица-изток“ Стоян Стоянов съобщи, че около 12.00 часа протестиращите ще са в София.

„Около 800 души пътуваме към София, разпределени сме в 15 автобуса и няколко коли“.

Според Стоянов с увеличение от 15% ще може до някаква степен да се гарантира финансова и техническа стабилност на мините.

И добавя:

„Проблемът ни е с управляващите от Министерството на енергетиката.“

Синдикалистът подчерта, че има голяма опасност хора в сектора да загубят работните си места.

протест на миньори

„От 2012 г. казвам -. Техниката в мини „Марица изток“ е в окаяно състояние. Може да се стигне до там, тази зима да спрем от самосебе си. Не знам защо се насажда мнението, че цената на електроенергия на американските централи е най-висока, при положение, че тя е след ТЕЦ 2 и АЕЦ „Козлодуй“, каза Стоянов.

И обясни, че в момента тон натурално гориво е 17.50 лв., а миньорите искат да стане 19.50 лв.

Той предупреди, че съществува голяма опасност мините да спрат работа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!