В неприятен обрат на събитията мирният процес в Либия, който получи лъч светлина вчера с изготвяне на мирно споразумение, които изглеждаше добре прието и от двете враждуващи страни и техните задгранични ментори, забуксува неочаквано. Източният главнокомандващ на Либия маршал Халифа Хафтар напусна Москва, без да подпише споразумението за прекратяване на огъня, което щеше да спре деветмесечните боеве в страната, потвърди руското външно министерство пред АФП.

Хафтар помоли в понеделник вечерта да разгледа до вторник сутринта споразумението, което вече е подписано от ръководителя на признатото от ООН правителство Файез ал Сарадж. Маршалът обаче напусна руската столица без да даде своя подпис, заяви говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова. Главнокомандващият заяви, че предложеният документ игнорира много от исканията на Либийската национална армия (ЛНА).

„Проектодоговорът игнорира много от исканията на либийската армия“, каза той.

По-рано медиите съобщиха, че на срещата в Русия той е поискал силите му да бъдат доведени в Триполи и да се сформира правителство на национално единство, което да спечели доверието на парламента, заседаващ в Тобрук.

Хафтар призова и за международно наблюдение на примирието без никакво участие от страна на Турция и безусловното изтегляне на „наемниците, докарани от Сирия и Турция“.

 Тази нощ в южната част на Триполи, в съответствие с решителна атака, която Хафтар обяви още през декември, въоръжените сблъсъци се възобновиха. ЛНА направи изявление, в което декларира „готовност и решителност за постигане на победа“.

Споразумението, за което медиите съобщиха вчера, че е постигнато, предвиждаше взаимно изтегляне на войските, прекратяване на огъня под контрола на Русия и егидата на ООН и прекратяване прехвърлянето на турски войски в Либия. Според него Русия би трябвало да контролира прекратяването на огъня и да изпрати в Либия делегация за наблюдение на този процес. Турция трябва да прекрати изпращането на свои военни в Триполи, а ООН ще осъществява международния контрол по спазване на постигнатите договорености за прекратяването на огъня. В рамките на примирието двете страни ще се върнат без каквито и да е условия на своите позиции. Либийската национална армия би трябвало да бъде натоварена с борбата срещу тероризма и терористичните организации, която ще се координира от ръководителя на Правителството на националното съгласие.

Документът предвиждаше контрол на морските и сухопътните граници, като на армията се възлага да обезпечава сигурността на нефтените и газовите находища.

Работата на Москва за разрешаване на либийския конфликт след разговорите в понеделник продължава, заявиха за ТАСС от руското външно министерство.

„Да. Работата продължава“, подчерта дипломатическата служба в отговор на журналистически въпрос.

„Окончателент резултат по споразумението за Либия на преговорите в Москва не е постигнат, но усилията ще продължат – каза руският външен министър Сергей Лавров – Русия иска да обедини усилията на европейските страни и съседите на Либия за постигане на споразумение в тази страна. Бойци от района на Идлиб в Сирия се придвижват към Либия, където продължават да „мътят водата“.

Конфликтът в Либия продължава да се усложнява, като с намесването на външни интереси все повече се интернационализира. Армията на маршал Хафтар, подготвена с помощта на Египет, няколко други арабски страни и /неофициално/ Русия, имаше превес на бойното поле срещу силите на признатото от ООН правителство в Триполи, но решението на Турция за открита военна намеса на страната на правителството заплашва да неутрализира превеса на силите на Хафтар. След изразената от Анкара решимост да изпрати военна помощ, която може да се сблъска с наемници на руската частна военна компания „Вагнер“, известна с участието си в горещи точки по света, конфликтът започва да добива характер на разпределяне на зони на влияние в Либия между Русия и Турция, чиито лидери, парадоксално, са в топли приятелски отношения.

Допреди оттеглянето на маршал Хафтар от преговорите в Москва нещата изглеждаха уговорени, но ако опитът за подновяване на мирния процес на предстоящата конференция в Берлин на 19 януари пропадне, Либия изглежда заплашена от продължителен „сирийски вариант“ на развитие на ситуацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!