Кирил Петков
Кирил Петков

Депутатите от 48-ия Парламент отхвърлиха на първо четене промените в Закона за защита от домашното насилие. Първоначално законопроектът, предложен от „Демократична България“ и внесен от Надежда Йорданова и група народни представители бе одобрен. След това обаче Кристиан Вигенин от БСП поиска прегласуване. При прегласуването проектът бе отхвърлен. Това бе посрещнато от ръкопляскания от „Възраждане“. 

Промяната от гласуването до прегласуването дойде от групата на ГЕРБ-СДС, които намалиха подкрепата си и увеличаха гласовете си „против“.

„За“ промените устойчиво бяха единствено „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Закона за защита от домашното насилие,
Закона за защита от домашното насилие, гласуване
Закона за защита от домашното насилие,
Закона за защита от домашното насилие, прегласуване

„Искам да декларирам от името на парламентарната група на „Демократична България“, че ние ще продължим усилията България да има функционален консервативен закон за защита от домашното насилие. Закон, който разбира опасенията на хората от прекомерна намеса в семейните им отношения от страна на държавата, разбира, че има различни гледни точки, чува всички притеснения. Ще продължим с търпение и усилия да работим в тази посока и няма да подхождаме с отрицание на различните гледни точки. Това ще бъде една от каузите ни в следващото Народно събрание“, каза след вота от трибуната съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

След Иванов, Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ посочи следното:

„Изключително отвратително беше да наблюдавам как, когато моят колега Настимир Ананиев съобщи по време на дебата, че има българска жена, която е загубила живота си в резултат на домашно насилие, тук имаше колеги, които подвикваха от залата и се кискаха. Това, колеги, е отвратително. Дали законопроектът е добър, или не, можеше да обсъдим между първо и второ четене. Можеше да обсъдим спокойно. Този цинизъм, този долен див популизъм, на който бях свидетел в тази зала, е отвратителен. Няма Истанбулска конвенция, колеги. Не става дума за Истанбулска конвенция. Става дума за това, че много наши сънародници – жени и деца, са жертва на домашно насилие. Не става дума за НПО-та, колеги от „Възраждане“. Има хиляди хора, част от такива НПО-та, които отделят от времето и средствата си за каузи там, където държавата я няма“.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков също взе думата:

„Като баща на три дъщери, наистина съм разочарован. Нормално ли е една на три жени да бъде обект на насилие? Не е. Как е възможно България с една на три жени обект на насилие да не предизвика у вас най-малко моралния ангажимент, че трябва да работим по този въпрос? Тази вечер ще се върна вкъщи и не знам как ще погледна трите си дъщери. Една на три жени означава, че рискът една от моите три дъщери да бъде обект на насилие в тази държава с този Парламент е голям. Истински срам„.

В рамките на дебата се чуха всякакви тези за прокарване на трети пол, за връщане на Истанбулската конвенция. В същото време в рамките на обсъждането депутатът от ПП Настимир Ананиев съобщи, че още една българска жена е била убита след домашно насилие. Мнозинството от депутатите и в този парламент се провали да създаде или поне да покаже воля да създаде ефективна законова защита на жертвите на домашно насилие.

С проекта на ДБ се разширяваше кръгът на защитените лица, увеличаваше се мерките за защита от домашно насилие и се регламентират по по-ясен начин марките, процедурите и програмата за превенция от домашно насилие. Предвиждаше се създаването на национална база данни на случаите на домашно насилие, както и на единен национален орган, който да координира, планира и контролира прилагането на различните политики.

Предлагаха се и мерки, които да подобрят и забързат съдебните производства в случаите на предоставяне на защита. Въвеждаха се допълнителни мерки като забрана за насилника да осъществява контакт с пострадалия, забрана за притежаване на боеприпаси и оръжия, програми за превенция на насилието и специализирани услуги за защита, помощ и подкрепа на пострадалите. Предвиждаше се заповедта за незабавна защита да не подлежи на обжалване и да има незабавно действие, като се създава и възможност за ограничаване или продължаване на действието ѝ от съда при липса или наличие на непосредствена опасност.

Проектът на закон задължаваше полицейските органи да следят за изпълнението на заповедта за защита, като при констатирано неизпълнение нарушителят ще бъде задържан.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук