Тутанкамон

Съдбата на младия фараон Тутанкамон, който наследява трона на Древен Египет на деветгодишна възраст и умира десет години по-късно, хипнотизира историците от почти век, откакто гробницата и мумията му са открити през 20-те години на миналия век. През 2020 г. тази загадка може да бъде решена.

Учените и ентусиастите историци са изумени от мистерията около смъртта на Тутанкамон от десетилетия, но има ли надежда, че най-накрая ще бъде открито обяснение? Египетският археолог Захи Хавас постави високи очаквания, отбелязвайки, че ДНК технологията ще помогне за това, съобщава Express.co.uk.

Според него ДНК тестовете и компютърните технологии показват, че египетският фараон не е бил убит, както някои вярват от 1968 г., когато рентгенови лъчи откриват костни фрагменти в черепа му. Твърди се, че новите тестове сочат още една контузия, която 19-годишният фараон е претърпял точно преди смъртта си.

Хавас каза пред британските медии, че Тутанкамон е имал фрактура на левия крак, което показва, че известният египетски владетел е преживял инцидент два дни преди да срещне смъртта си.

Очаква се нова технология да даде допълнителна информация за смъртта на магнетичния млад фараон.

„Също така ще ни каже дали е имал инфекция. Ако е имал инфекция, това означава, че е загинал при злополука. Следващата година ще бъде годината, в която ще съобщим как точно е умрял Тутанкамон“, каза Хавас.

Министърът на античността на Египет Халед Ел-Енани разкри пред медиите, че усилията да се хвърли светлина върху смъртта на фараона продължават. Според него изследователите досега не са имали категорично мнение.

„Всяка година имаме конференция за Тутанкамон и всяка година имаме нещо ново. Д-р Хавас и неговият екип сега работят по компютърната томография на мумията и това продължава”, заяви официалният служител.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!