Колаж: lifehacker/Tony873004

Учените разпространиха нови снимки на мистериозния обект, който се движи в орбита около Земята. Първоначално това тяло предизвика ентусиазъм миналата седмица, че става дума за „минилуна“, която е попаднала в орбитата на нашата планета, пише в. „Индипендънт“.

Но учени казват, че е твърде рано да се каже със сигурност какъв е този мистериозен обект и че са необходими още изследвания.

Въпреки че може да бъде изкуствен обект, както предположиха някои астрономи, това може да е и стар спътник или космически отломки.

„Така или иначе това е много завладяващ обект и има нужда от повече данни, за да се определи какво е“, казва в изявление Григори Федорец, водещият астроном за наблюденията.

По-рано тази седмица Центърът за малки планети на Международния астрономически съюз обяви, че обектът е получил обозначението 2020 CD3.

Мнозина спекулираха, че обектът е скалист астероид, който би го направило втори естествен спътник, който е забелязан около Земята, различен от Луната. Единственият друг подобен обект е забелязан през 2006 г. и след това напусна орбитата си около Земята.

Новооткритият спътник също ще напусне орбитата на Земята през следващите месеци, оставяйки астрономите да се опитват да получат изображения на обекта и да разберат произхода му.

„Получаването на изображенията беше голямо усилие за екипа на Geminii , тъй като обектът бързо става по-блед, когато се отдалечава от Земята. Очаква се той да бъде изхвърлен изцяло от орбитата на Земята през април“, казва Джон Блексли, научен ръководител на международната обсерватория Gemini, която отговаря за новите изображения.

На снимката обектът може да се види светещ в центъра, със звезди, пресичащи напречно, защото телескопът се движеше, за да проследи обекта, докато се движеше около Земята.

Изображението е направено на 24 февруари, скоро след като 2020 CD3 е забелязан за първи път.

Астрономите се надяват да получат повече изображения на обекта, в опит да научат повече за него.

Те ще се стремят по-специално да разберат колко ярко свети и колко светлина отразява – ако е особено притъмнена, вероятно е каменисто тяло, но ако свети по-ярко, е по-вероятно да бъде отразяващо парче от отпадъци, като използван ракетен бустер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!