Снимка: see.news

Вирусите са най-малките живи форми в света и има дебат дали те въобще да се класифицират като живи, тъй като не могат да се възпроизвеждат извън организма на гостоприемника. Принципно нов вид вирус, който наскоро бе открит, накара учените да се чешат по главата, след като се оказа, че гените на този организъм са почти непознати, съобщи „Индипендънт“. Покрай цялата истерия, породена от коронавирусите, обществото нормално започна да се притснява дали новото откритие не представлява нова опасност.

Мистериозният вирус е получен от амеби, взети от изкуствен воден басейн в Бразилия и е значително по-малък от вирусите, за които се знае, че обикновено инфектират амеби.

Екипът откриватели го нарече „яравирус“, на името на Яра, което значи на местен език „майка на водите“. Тя е персонаж от бразилския фолклор и представлява красиво прилично на русалка женско същество, което примамва моряците под водата, за да ги задържи вечно.

Когато учените се опитали да проследят ДНК-секвенциите на яравируса, те открили, че 90% от тях били формирани от гени, които не се срещани преди. Екипът, изследвал вируса, писа в научния сайт bioRxiv:

„Съобщаваме за откриването на яравируса – нов род вируси с объркващ произход и родственост.“

Някои от гените на яравируса изглеждат досущ като тези на големите вируси, но остава неясно как са свързани двата вида гени, заяви в коментар бразилският генетик проф. Абрахао. Той и колегите му сега изследват другите характеристики на съществуването на новия вирус.

Учените засега не ес опасяват, че яравирусът ще се окаже следващата епидемия. В природата малък процент от вирусите мутират в опасни форми и засега няма осонвания да се опасяваме, че новият вирус е потенциално опасен. Изследователите на този етап виждат в него възможносит зе науката. Учен, несвързан с изследването, предположи, че откритието представлява „цял нов сандък със съкровища от ненаблюдавани досега биологични процеси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!