Джак Ма алибаба
На снимката: основателят на Алибаба Джак Ма

Слухове за изчезването на един от най-богатите хора в Китай, основателят на „Алибаба“, милиардерът Джак Ма, разпространяващи се в китайските социални мрежи, достигнаха до страниците на световните медии. Той не се е появявал публично от края на октомври, след като критикува дейността на китайските финансови регулатори и се противопостави на курса на КНР по отношение на технологичните компании.

„Изчезването на милиардера“, „Къде е Джак Ма?“, „Джак Ма изчезна“ направи заглавия в Telegraph, Forbes, Financial Times, CNN, Fox, ABC и много други тази седмица.

Както отбелязва телевизионният канал ABC, милиардерът не се е появявал публично повече от два месеца. Изглежда, че последната му поява е на 31 октомври, когато Джак Ма е присъствал на събитие на „Алибаба“, предавано на живо.

Според някои съобщения, отбелязва каналът, той е пропуснал големия финал на собственото си риалити шоу „Африкански бизнес герои“, въпреки факта, че е трябвало да се яви като главен съдия. По-рано Джак Ма каза, че очаква с нетърпение това събитие.

„Слухове за това къде е се разпространяват се разпространяват бързо и широко в китайските социални медии, тъй като вероятното му изчезване е след скандална реч, която той изнесе на срещата на върха на 24 октомври“, пише АВС.

През декември Генералната държавна агенция за контрол и регулиране на пазара на КНР започна антитръстово разследване срещу „Алибаба“.

Преди това Ant Group, собственост на „Алибаба“, обяви планове за набиране на 34,5 милиарда долара чрез двойно първоначално публично предлагане (IPO) на борсите в Хонконг и Шанхай, което трябваше да бъде най-голямото публично предлагане в света. На 3 ноември обаче и двете борси отложиха IPO на компанията. Медиите свързват това с речта на основателя на „Алибаба“ Джак Ма, който критикува финансовите регулатори на страната.

По-късно Wall Street Journal, позовавайки се на източници, пише, че Джак Ма е предлагал да прехвърли част от активите на Ant Group на правителството. Според изданието предложението на бизнесмена не е помогнало за запазването на IPO, след като Джак Ма се противопостави на курса на КНР към технологичните компании. Източници от китайското правителство твърдят, че китайският президент Си Цзинпин „лично е наредил“ на китайските регулатори да проучат потенциалните рискове, свързани с Ant, и да затворят IPO.

Alibaba Group е най-голямата интернет компания в Китай с бизнес за електронна търговия от 1999 г. насам. Групата притежава и няколко дъщерни дружества и онлайн платформи: Alibaba Pictures, AliExpress, Taobao, Tmall.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук