В Благоевград предколедно си пожелаха въздух, така можем да обобщим днешния протестен митинг срещу замърсяването на въздуха в областния град. От две години Благоевград е в топ-3 на градовете с мръсен въздух в България.

„Нещата не вървят на добре, но никакви мерки не се взимат. Замърсителите в града се знаят – био ТЕЦ-а в промишлената зона и брикетната фабрика в кв. „Струмско“. Нощно време усилват капацитета на работа. Европа ни санкционира за мръсния въздух, а защо никой не взима мерки“, попита Сергей Кацарски от протестиращите.

Според Наталия Димитрова от „Зелено движение“ мръсния въздух увеличава с 15 на сто вероятността да се заразим с COVID-19. От 2014 г. в Община Благоевград има програма за качеството на атмосферния въздух, но до днес не е похарчила и един лев, за мерки за продължаващото замърсяване на въздуха.

„Да си пожелаем предколедно чист въздух, което най-много липсва днес. Въздухът е символ на свободата, устремеността на желанията. Всички ние се нуждаем от свеж въздух, нови идеи и полъх, благодаря ви, че дойдохте тук въпреки проблемите пред които сме изправени в момента“, каза от микрофона Савина Топурска.

Митингът започна с изпълнението на песента „Let it be“ на „Бийтълс“ от Игор Дамянов.

На гражданите бяха раздавани листовки с най-честите замърсители на въздуха в градовете.

Заради противоепидемичните мерки, планираното шествие бе отложено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук